Înapoi

TOP 10 tips pentru o dimineață productivă

  • Reading time:11 min. de citit
În prezent, vizionați TOP 10 tips pentru o dimineață productivă
Tips dimineata productiva

Când te simți mai productiv, dimineața sau seara? Conform World Economic Forum, 63% din Generația Millennials și 62% din Generația Z spun că simt presiunea de a lucra în timpul orelor standard de birou (9-18), chiar dacă nu atunci este intervalul când se simt cei mai productivi.

Dacă și tu ești în situația în care vrei să îți faci diminețile mai productive, acest articol este pentru tine. Am pus în el 10 recomandări care să te ajute să te simți fresh și productiv, pe toată durata zilei.

Hai să începem cu o analogie.

Știai că dimineața ești mai înalt/ă cu 1,5 – 2 cm decât seara? Oricât de ciudat ar părea, acest lucru se datorează presiunii exercitate pe articulații pe parcursul zilei, conform Business Insider. Pe durata somnului, corpul nostru are ocazia de a se relaxa în poziție orizontală și astfel presiunea de pe coloana vertebrală dispare. 

Știi acel boost de încredere în tine dat de complimentul că ești înalt/ă? Atunci când ai încredere în tine, te simți mai productiv în tot ceea ce faci de-a lungul zilei.

Așa cum înălțimea îți poate influența productivitatea, mai sunt și alți factori. Hai să vorbim despre ei și despre ce poți schimba în bine, începând de astăzi.

TOP 10 tips pentru o dimineață productivă

1. Trezește-te la ora potrivită pentru tine

Se spune că „cine se trezește de dimineață departe ajunge”, însă ce faci atunci când nu ești o persoană matinală, ci mai degrabă pasăre de noapte? 

Conform Sleep.org, avem ritmuri circadiene diferite, iar corpul tău știe mai bine ce i se potrivește și în ce moment. Dacă depui efortul de a te trezi zilnic la 5 am, deși cu greu adormi înainte de miezul nopții, s-ar putea să resimți oboseala în decurs de câteva zile ori săptămâni și să fii și mai puțin productiv. 

Tip: Trezește-te la ora potrivită pentru tine și adaptează-ți rutina în consecință, însă asigură-te că dormi suficiente ore pentru a fi odihnit. Dacă ești pasăre de noapte, te poți orienta către un job cu un program flexibil sau part-time, fără presiunea trezitului la oră fixă.

2. Evită să dai snooze alarmei

Dacă trebuie totuși să te trezești dimineața, cel mai probabil îți vei seta o alarmă. Oricât de tentant ar fi să dai snooze alarmei pentru încă 5 minute, acestea se pot transforma rapid într-o jumătate de oră. Efectul imediat poate fi dăunător unei dimineți productive, dacă începi cu o amânare. 

Tip: Pentru a evita să dai snooze alarmei, creează-ți obiceiul de a te trezi atunci când sună prima dată. Poți exersa cu un truc simplu: numeri până la 5 și te ridici din pat. Alt truc: pune-ți telefonul departe de pat ca să fii nevoit să te ridici din pat pentru a opri alarma. Apoi nu te întoarce în pat, ci continuă programul de dimineață.

3. Bea un pahar de apă

Hidratarea corespunzătoare este secretul unui stil de viață sănătos și echilibrat. Dacă bei un pahar plin de apă imediat ce te trezești este aproape sigur că vei avea o dimineață productivă. Iar asta se întâmplă dintr-un motiv foarte simplu: atunci când te simți bine, este mult mai ușor să te concentrezi și, în consecință, să fii mai productiv. 

Tip: Bea un pahar de apă, mai ales dacă îți place să bei cafea dimineața. Astfel vei evita deshidratarea asociată consumului de produse cu cofeină.

4. Pregătește-te cu o seară înainte

Sunt lucruri care pot reprezenta un factor consumator de energie, precum luarea deciziilor dimineața. Cu ce să te îmbraci azi sau ce să-ți pregătești pentru prânzul la birou? Poți evita astfel de dileme dacă te organizezi în ziua precedentă.

Tip: Dacă îți dorești să nu mai pierzi timpul dimineața, pregătește-te cu o seară înainte, astfel vei avea mai multă disponibilitate pentru următorii pași care te vor încărca de energie! 

5. Începe-ți ziua în mișcare

Puțin stretching, o plimbare, alergare, yoga ori un exercițiu de meditație ghidată te pot ajuta să ai un start relaxant dimineața. În plus, exercițiile fizice îți vor da un boost de optimism, care te va pregăti pentru orice provocare vei întâmpina de-a lungul zilei.

Tip: Începe-ți ziua în mișcare și vei fi de neoprit toată ziua! 

Tips dimineata productiva

6. Bucură-te de o cafea sau un ceai

Hidratarea și mișcarea fizică sunt părți importante dintr-o dimineață productivă, însă la fel de important este să te bucuri de această nouă rutină matinală. Fie că alegi o cafea aromată, un ceai negru sau verde energizant, acesta poate fi momentul oportun să petreci timp cu familia, colegii ori animalul de companie. La fel de bine te poți bucura de câteva momente de liniște doar tu cu tine.

Tip: Bucură-te de o cafea sau un ceai înainte de a trece la următorii pași din rutina de dimineață.

7. Nu sări peste micul dejun!

Pentru a fi productiv trebuie să-i oferi corpului resursele necesare. Nu degeaba se spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Organismul tău vine după o perioadă de pauză alimentară de peste noapte, iar creierul tău are nevoie de rezerve pentru a funcționa la cote maxime: glucoză, vitamine, minerale şi alte substanţe chimice esenţiale.

Tip: Să mănânci sănătos poate fi mai simplu decât crezi. Fie că alegi să consumi fructe, cereale, un smoothie ori un baton proteic, nu sări peste micul dejun! Corpul tău îți va fi recunoscător și te va recompensa cu o stare de bine care se va reflecta în randamentul tău zilnic.

8. Good vibes only

Citește un articol interesant, fă-ți un selfie, ascultă un podcast, caută un citat inspirațional sau ascultă o piesă care știi că te binedispune instant. Oricare dintre acestea îți va asigura un nivel crescut de motivație și energie, rețeta perfectă pentru o dimineață productivă! 

Tip: Cultivă un mindset optimist! #goodvibesonly

Tips dimineata productiva

9. Organizează-ți spațiul de lucru

Un spațiu de lucru organizat și curat îți creează cadrul perfect pentru a te concentra cu ușurință, în absența elementelor care te pot distrage ori perturba. Asigură-te că nu ai obiecte inutile pe birou. Aerisește încăperea în care îți vei petrece multe ore în ziua ce abia începe. Start fresh!

Tip: Organizează-ți spațiul de lucru după bunul plac și creează-ți obiceiul de a-l menține ordonat pentru a fi cât mai productiv.

10. Începe-ți ziua de lucru cu cele mai solicitante task-uri

Un citat din Mark Twain spune că dacă primul lucru pe care îl faci în fiecare dimineață este să mănânci o broască vie, vei avea satisfacția de a ști că acesta este probabil cel mai rău lucru care ți se va întâmpla toată ziua.

Știi acel tip de task pe care l-ai tot amânat în ultimele zile sau chiar săptămâni? Ei, acela este broasca la care se referea Mark Twain. După ce ai avut parte de o rutină matinală energizantă, poate a sosit momentul să nu mai procrastinezi. Dacă un task pare prea complex și solicitant, încearcă să-l împarți în mai multe task-uri mai mici. Faptul în sine că ai decis să nu-l mai amâni îți va da un sentiment de satisfacție și de bun randament.

Tip: Începe-ți ziua de lucru cu cele mai solicitante task-uri!

Iată o selecție comparativă de tools care te vor ajuta în gestionarea și prioritizarea task-urilor.

A-ți crea o rutină de dimineață astfel încât să fii cât mai productiv poate fi un proces de durată, căci practic înveți de la corpul tău ce îi priește și ce nu. Testează ce ți se potrivește, dă-ți timp să te adaptezi noilor obiceiuri. Apoi îmbunătățește constant rutina ta de dimineață!

Pentru tine cum arată o dimineață productivă? 😀