Înapoi

Ce înseamnă fericirea la locul de muncă și cum poți să o ai

  • Reading time:19 min. de citit
În prezent, vizionați Ce înseamnă fericirea la locul de muncă și cum poți să o ai

Fericirea e un obiectiv pentru noi toți. Probabil și pentru tine, din moment ce te afli aici. În ce privește cariera, sună aproape clișeic: o carieră fericită este o viață fericită. Dar ce înseamnă fericirea în carieră și cum o obții? Dacă și tu te-ai întrebat asta cel puțin o dată, ești în locul potrivit. În acest articol vom vorbi despre fericirea la locul de muncă, din experiența și cunoștințele noastre.

Cuprins

 înseamnă fericirea la locul de muncă

Ce înseamnă fericirea la locul de muncă

Fericirea în carieră nu înseamnă să fii fericit în fiecare secundă din zi, în timpul programului de muncă și înafara lui. Fericirea în carieră este mai mult decât o stare de moment.

Dacă te aștepți să afli din acest articol cum să faci să fie totul roz la lucru, fără conflicte și fără provocări, te vom dezamăgi. Din experiența noastră, o astfel de perspectivă este irealistă și imposibil de atins. Viața nu este perfectă. Nici activitatea profesională nu este perfectă. Un job îți rezolvă în primul rând nevoia de supraviețuire și apoi cea de prosperitate. 

Hai să definim ce înseamnă fericirea la locul de muncă: este sentimentul profund de satisfacție și sens pe care îl ai atunci când simți că ai o contribuție, faci treabă bună, munca ta are un sens, ajuți pe cineva, ești apreciat și te simți în siguranță.

Înseamnă asta că ești mereu cu zâmbetul pe buze la lucru? Nu. Înseamnă că, în ansamblu, locul tău de muncă îți aduce mai mult fericire decât nefericire. Asta este ceva realist și bun pentru fiecare dintre noi.

Probabil știi și tu din experiența ta: un om fericit la muncă este mai fericit și acasă. 

Diverse studii făcute de-a lungul anilor confirmă beneficiile pe care le are o persoană care e fericită la muncă. Le putem sumariza într-o stare mai bună de sănătate, relații mai bune și o calitate a vieții mai bună în general.

Din păcate auzim prea des despre oameni care nu sunt fericiți în carieră. Auzim multe nemulțumiri și dorințe de la cei din jurul nostru în legătură cu munca. Poate chiar și tu ești una dintre persoanele care ar vrea o schimbare, dacă s-ar putea.

entru oamenii nefericiți la muncă, o zi de lucru înseamnă:

Pentru oamenii nefericiți la muncă, o zi de lucru înseamnă:

  • Frustrări peste măsură
  • Responsabilități și termene limită irealiste
  • Comunicare defectuoasă cu colegii și șefii
  • Nervi duși acasă și vărsați pe cei dragi
  • Răsplată care nu e pe măsura efortului și experienței
  • Îmbolnăviri

… și lista poate continua…

Când ești stresat nu ai cum să lucrezi la adevăratul tău potențial. Nu ai cum să obții rezultatele pe care tu știi că le poți obține. Despre așteptările irealiste ale altora nici nu mai vorbim, nu ai cum să le îndeplinești nici în mod normal, prin urmare nici când mintea ta e blocată în modul supraviețuire.

Cariera ta ar trebui să te susțină, pe tine și pe familia ta, sau cel puțin să nu te încurce. Atunci când ești calm, fericit, prezent poți face mult mai multe, atât pentru tine, cât și pentru ceilalți.

Când nu ai parte de conflicte, când nu ai prea multe pe cap, când nu ești stresat prea mult și pentru prea mult timp… merge altfel treaba. Și altfel e ziua, a ta și a celor cu care interacționezi.

Cei mai mulți dintre noi nu ne-am născut cu tot ce avem nevoie ca să obținem fericirea în carieră, nici nu am fost învățați acasă sau în școală. Dar putem învăța de acum, din fericire. 

Cum este o persoană care este fericită în carieră

Cum este o persoană care este fericită în carieră

O persoană care este fericită în carieră:

  • Este mai creativă.
  • Are eficiență și productivitate mai mare.
  • Are relații mai bune la lucru și acasă.
  • Se simte mai apreciată și mai respectată.
  • Își exprimă părerile și ideile în legătură cu munca sa, fără frica de a fi judecată, respinsă sau luată în râs.
  • Are puține conflicte la muncă.
  • Are puține zile în care se simte epuizată sau nefericită la muncă.
  • Are puține zile în care absentează de la muncă.
  • Are puține zile în care se simte extrem de frustrată sau nemulțumită de munca ei și de locul ei de muncă.
  • Are echilibru între planul personal și cel profesional.
  • Este mai sănătoasă fizic și mental.
  • Se bucură mai mult de viață, în general.

Un angajat fericit este mai productiv și mai apropiat de echipă.

Un manager fericit este mai eficient și întreaga lui echipă are rezultate mai bune.

Un antreprenor fericit este mai echilibrat și are mai mult succes.

Când ai auzit ultima dată pe cineva că este cu adevărat fericit în cariera sa? Dacă ai dificultăți să identifici un moment și o persoană, înțelegem. Înțelegem și dacă nu te regăsești momentan în descrierea persoanei fericite în carieră.

Dacă vrei să devii o persoană fericită în carieră, avem o veste bună pentru tine. Vestea bună este că nu trebuie să te naști sub o stea norocoasă ca să ai o carieră fericită.  

Fericirea la locul de muncă și după orele de program nu este ceva ireal. Nu este doar pentru cei norocoși. Și cu siguranță nu este ceva imposibil de atins.

Fericirea la locul de muncă și după orele de program este rezultatul unor comportamente și atitudini care se învață, chiar dacă nu te-ai născut cu ele. Și da, le poți exersa începând de acum.

În rândurile următoare îți vom prezenta comportamente care aduc fericirea în carieră. În timp ce le parcurgi, te invităm să analizezi și care sunt perspectivele și comportamentele tale de acum în acele situații.

Comportamente care aduc fericirea în carieră

Comportamente care aduc fericirea în carieră

Simți că munca ta contează, are un scop nobil, îi ajută pe alții. Munca pe care o faci este relevantă și rezolvă o nevoie. Prin ceea ce faci, contribui la fericirea altora. Din spusele altora sau din interiorul tău, știi și simți că munca ta contează.

Ai echilibru între muncă și viața personală. Respecți orele de lucru și respecți orele petrecute cu familia, prietenii sau chiar de unul singur. Îți iei concedii să mergi în vacanțe și, când ai nevoie, concedii medicale ca să te însănătoșești. Ai o viață înafara muncii și reusești să te deconectezi după orele de lucru.

Știi clar ce responsabilități ai, ce ai de făcut. Știi ce ai de făcut, chiar dacă nu știi de la început cum să faci acel ceva. Cunoști și înțelegi ce responsabilități și obiective ai. Comunici ușor cu superiorii și colegii tăi atunci când ai nevoie de clarificări.

Ai autonomie în munca ta. Ai libertatea de a lua decizii în munca ta. Ai o putere de decizie asupra felului în care îți desfășori munca, într-o anumită măsură. Ai libertatea să alegi modul în care îți îndeplinești obiectivele, dacă nu și obiectivele în sine.

Uneori esti absorbit când lucrezi, uiți cum trece timpul. Orele de lucru se scurg foarte ușor și sunt productive. Uneori ești atât de concentrat la munca ta încât uiți de alte lucruri, precum timp, mâncare, somn sau chiar gânduri. Îți place ce lucrezi (chiar dacă uneori suferi în procesul de lucru), îți vine natural și te concentrezi în întregime pe ce faci.

Ceilalți îți oferă feedback și tu îl primești cu ușurință. Există un ecou pentru munca ta. Primești reacții și de apreciere și de îmbunătățire pentru ce faci, de la colegi, superiori, clienți, parteneri etc. Ești deschis în fața reacțiilor pe care le primești, știi să le analizezi cu detașare și să iei din ele doar ce îți folosește.

Ești mândru de munca ta și de organizația în care lucrezi. Simți apreciere pentru munca pe care o faci și pentru persoanele alături de care lucrezi. Vorbești cu drag despre locul tău de muncă. Ai recomanda și altora să lucreze în aceeași organizație în care lucrezi tu.

Lucrezi într-o atmosferă relaxată, productivă și în care există simțul umorului. Atitudinea ta și a colegilor tăi este una care vă susține. Momentele de furie, reproș și alte experiențe neplăcute sunt în număr mic. Abordați situațiile într-un mod constructiv, cu respect, deschidere și zâmbetul pe buze.

Comportamente pentru fericire in cariera

Ai siguranță și stabilitate în munca ta. Ești liniștit și încrezător în legătură cu responsabilitățile tale și cu viitorul tău. Trăiești fără frica permanentă a zilei de mâine.

Îți stabilești înțelept obiectivele și asta te ajută în îndeplinirea lor. Știi ce posibilități și ce limitări ai și ții cont de ele atunci când îți stabilești obiective. Ești conștient de riscurile care pot apărea și ești pregătit să le gestionezi în caz că apar. Știi că socoteala de acasă poate fi diferită de cea din târg, astfel că ești flexibil și te adaptezi.

Abilitățile tale sunt folosite în întregime. Responsabilitățile tale se potrivesc cu abilitățile tale. Ce știi să faci și ce vrei să faci se potrivesc cu ce ai de făcut. Ești atras și implicat în munca ta, pe care o faci de cele mai multe ori cu naturalețe și entuziasm.

Ai parte de provocări benefice care te ajută să te dezvolți, să crești. Există situații în care responsabilitățile tale te scot puțin din zona de confort. Într-un mod acceptabil, ești provocat să crești și să-ți dezvolți abilitățile. Evoluezi și devii mai bun în ceea ce faci.

Ești răsplătit corect pentru munca ta. Te simți mulțumit de răsplata pe care o primești pentru munca ta. Beneficiile salariale și extrasalariale raportate la munca efectuată sunt conform pieței și te fac să te simți împăcat.

Te simți apreciat pentru ceea ce faci. Din când în când, primești aprecieri sincere pentru efort, atitudine și rezultate.

Ai relații bune cu colegii, îi apreciezi și ai încredere în ei. Te simți bine cu colegii tăi și poți spune chiar că sunteți prieteni. Interacționați între voi într-un mod sănătos și vă susțineți reciproc. Vă simțiți confortabil să cereți și să oferiți ajutor atunci când aveți nevoie.

Ai o relație bună cu șeful/șefa, îl/o apreciezi și ai încredere în el/ea. Șeful/Șefa se poartă cu tine într-un mod pozitiv și tu îl/o tratezi cu o atitudine pozitivă, de asemenea. Colaborați într-un mod plăcut și puteți vorbi deschis orice.

um să ai și tu mai multă fericire la job

Cum să ai și tu mai multă fericire la job

Cum a fost să parcurgi lista de mai sus? Probabil ai identificat ce se regăsește în viața ta acum și ce ai vrea să fie diferit. 

Poate te întrebi: Cum ai putea să ai și tu parte de aceste comportamente și de mai multă fericire în carieră?

Rezultatele pe care le ai în cariera ta (și în general în viața ta) sunt consecințele comportamentelor tale, iar comportamentele tale sunt consecințele a ceea ce crezi despre tine și despre lumea înconjurătoare (să le denumim în continuare perspective).

În același timp, perspectivele, comportamentele și rezultatele formează o buclă continuă. Comportamentele tale și rezultatele pe care le obții influențează ce crezi despre tine și despre lumea înconjurătoare. 

Partea bună este că poți interveni în această buclă, oricând dorești. Unde poți interveni? Acolo unde ține direct de tine: ce crezi tu despre tine și mediul înconjurător, respectiv cum acționezi. Astfel, indirect și în consecință, vei interveni și în rezultatele tale.

Reia de mai sus lista comportamentelor care aduc fericirea în carieră. Notează pe care le faci deja și pe care nu le faci încă. Observă legăturile. Gândește-te ce ai putea face diferit, încât să ai rezultate diferite.

Fericirea la locul de muncă și după orele de program nu este ceva ireal. Nu este doar pentru cei norocoși. Și cu siguranță nu este ceva imposibil de atins.

Fericirea la locul de muncă și după orele de program este rezultatul unor comportamente și perspective care se deprind chiar dacă nu te-ai născut cu ele. Le poți exersa începând de acum.

Recomandarea noastră este să alegi pe rând câte o perspectivă sau un comportament pe care dorești să le schimbi și să identifici cum anume. Răspunde-ți: Ce gândești/faci în schimb, de acum încolo, în situația respectivă?

De exemplu, poate la actualul loc de muncă nu ți se întâmplă să fii atât de concentrat la munca ta încât uiți de alte lucruri, precum timp, mâncare, somn sau chiar gânduri. Dacă te regăsești în această situație, gândește-te ce activități îți vin natural și ți-e relativ ușor să te concentrezi în întregime pe ele. 

După ce ai identificat ce schimbările pe care vrei să le faci și ai trasat un plan de acțiune, e momentul să pui în practică. Nimeni nu poate face asta în locul tău. Continuă ce ai început astăzi.

Pe măsură ce exersezi și perseverezi, deprinzi noile perspective și comportamente pe care le dorești și obții fericirea în carieră.

Astfel te eliberezi de mare parte din stres și te bucuri mai mult de viață. 

Concluzie fericirea la locul de munca

Concluzie

Îți reamintim: nu va fi totul roz întotdeauna. Fericirea în carieră nu înseamnă să fii fericit în fiecare secundă. Fericirea în carieră este mai mult decât o stare de moment. Este sentimentul profund de satisfacție și sens pe care îl ai atunci când simți că ai o contribuție, faci treabă bună, munca ta are un sens, ajuți pe cineva, ești apreciat și te simți în siguranță. Și poți să o obții și tu în urma procesului de schimbare pe care l-am prezentat în acest articol.

Dacă în procesul tău de analiză ți-ai dat seama că ți-ar fi mai bine la alt job, updatează-ți profilul Jobby și urmărește joburile la care ai un scor de compatibilitate mare.

Abia așteptăm să auzim povestea ta de succes!