Înapoi

Cum să răspunzi la întrebări frecvente din cadrul interviului – Partea II

  • Reading time:15 min. de citit
În prezent, vizionați Cum să răspunzi la întrebări frecvente din cadrul interviului – Partea II

În articolul de săptămâna trecută am vorbit despre 7 dintre cele mai des întâlnite întrebări în cadrul unui interviu de angajare. În articolul de astăzi continuăm cu alte 8 întrebări frecvente.

Felicitări dacă ai trecut la etapa interviului! Angajatorul a văzut potențial în tine și vrea să te cunoască mai bine. Ca să nu-ți pui tu bețe în roate, ci să fructifici cât mai mult această oportunitate, este important să te pregătești. Chiar dacă ai deja experiență, spontaneitate și inteligență, tot nu vrei să te surprindă recrutorul într-o clipă de neatenție care să-ți scadă șansele la angajare. 

Hai să exersăm împreună întrebările cel mai des întâlnite la interviul de angajare și cum să răspunzi la ele! 

Cuprins

2 1

Care sunt punctele tale forte și punctele tale slabe?

Dacă „Povestește-mi despre tine” ți se pare challenging, sunt șanse mari să-ți pară la fel și această întrebare. Chiar dacă nu ți-e ușor să vorbești despre tine, poate fi o oportunitate să-ți consolidezi statutul de candidat preferat. Cum faci asta?  

Pregătește-te dinainte de interviu pentru acest moment. Analizează-te obiectiv și alege câteva puncte forte care te ajută în rolul respectiv și câteva puncte slabe care poate chiar nu te încurcă deloc în a-ți face bine treaba pe poziția respectivă. Cel mai important este să fii sincer în răspunsul tău. Angajatorul își va da seama mai devreme sau mai târziu dacă minți sau nu.

Prin răspunsul tău, arată că ești conștient de sine și acționezi pentru a te îmbunătăți. Când menționezi o calitate, susține-o cu un exemplu concret în care ai folosit respectiva calitate. Când menționezi un punct slab, spune și ce faci pentru a crește. Astfel este posibil să râmâi pe lista scurtă a candidaților favoriți, chiar dacă nu ai încă toate calitățile ideale pe care angajatorul le dorește.

Care este cea mai mare realizare profesională a ta?

Identifică de pe acum un moment în care ai obținut rezultate deosebite. Pe măsură ce evoluezi în carieră, este foarte posibil să se schimbe răspunsul tău la această întrebare. Menționează nu doar rezultatul în sine, ci și contextul în care te aflai și cum ai obținut acel rezultat. 

Pe lângă rezultatul în sine, angajatorul apreciază când arăți cât de conștient ești de legătura dintre acțiunile și rezultatele tale. Mai mult, angajatorul apreciază când știi exact ce aduce succesul într-o situație și ai capacitatea să reproduci acțiunile de succes și în altă situație.

Prin urmare, chiar dacă la început de carieră nu ai rezultate spectaculoase, poți ieși în evidență prin felul în care conștientizezi și reproduci în viitor succesul.

3 3

Povestește-mi despre cea mai recentă situație când ai fost stresat din cauza muncii. Cum ai gestionat situația? sau Spune-mi despre o provocare sau un conflict cu care te-ai confruntat la locul de muncă și ce ai făcut în acea situație.

Ni se întâmplă tuturor. Momentele stresante și conflictele fac parte din viață și, implicit, din muncă. Întrebarea nu este când apar aceste situații, ci cum trecem prin ele. Inteligența emoțională este cheie în astfel de situații. Alături de abilitățile interpersonale, EQ este ceea ce caută angajatorii să evalueze prin astfel de întrebări.

Prin răspunsul tău arată cum îți folosești inteligența emoțională și abilitățile interpersonale. Fii sincer și evită să pari ceea ce nu ești sau nu ai fost. Dacă acum știi să gestionezi mai bine, menționează asta și spune cum vei face data viitoare, dacă se va repeta.

În plus, faptele spun mai mult decât vorbele. Astfel, când spui că ți-ai păstrat calmul într-o situație, important este să-ți păstrezi calmul și când răspunzi. Evită să spui că nu simți niciodată stres. Evită să vorbești de rău alte persoane. Arată că ai soluții inclusiv pentru situații mai puțin plăcute.

Povestește-mi despre un moment în care ai făcut o greșeală.

Asemenea întrebării anterioare, aceasta poate fi în folosul tău, chiar dacă nu pare așa la prima vedere. Din nou, întrebarea nu e când vei greși data viitoare, ci cum vei gestiona greșeala. Nu degeaba se spune că a greși e omenește. 

Nimeni nu este perfect. Iar dacă se așteaptă de la tine să fii perfect, este un indiciu care să te pună pe gânduri dacă vrei să lucrezi sau nu pentru acest angajator

Cum poți da un răspuns pozitiv la această întrebare? Menționează nu doar momentul în care ai făcut o greșeală, ci și cum ai reparat-o. Profită de această ocazie să povestești și despre cum ai gestionat situația, ce ai învățat din greșeală și cum te-ai asigurat că vei evita acea greșeală în viitor.

4 2

De ce ar trebui să te angajăm pe tine? sau De ce crezi că ești persoana potrivită pentru această poziție?

Este o astfel de întrebare intimidantă pentru tine? Nu va mai fi, după ce te pregătești bine pentru ea, așa cum te ghidăm în continuare.

Ca să răspunzi la această întrebare, începe cu începutul: ce caută angajatorul. Reia descrierea jobului și construiește-ți răspunsul astfel încât să se plieze pe anunțul lor. Pentru fiecare nevoie a lor, arată soluția: experiența, abilitățile și calificările tale.

Chiar dacă recrutorul are deja CV-ul tău și poate vedea toate acestea acolo, răspunde cu calm și entuziasm de ce ești persoana potrivită și ce vor câștiga prin angajarea ta. 

După acest exercițiu, ai și tu mai multă încredere în tine, așa-i? Și angajatorul va simți că ai mai multă încredere în tine. Te ajută să te pregătești pentru această întrebare chiar și dacă nu o vei primi în cadrul interviului.

Unde te vezi peste 5 ani? sau Care sunt obiectivele tale din punct de vedere profesional?

Prin această întrebare, intervievatorul vrea să afle cât de mult se suprapun planurile tale profesionale cu poziția la care ai aplicat. Recrutarea și integrarea unei persoane noi înseamnă efort pentru angajator. E de înțeles că vrea să crească șansele să aleagă persoana potrivită. De asemenea și pentru tine este mai bine să fii de la început în locul potrivit.

Ideal este să ai un plan profesional bine pus la punct și să arăți cum poziția la care aplici se integrează în acest plan. Este important să răspunzi sincer, specific și realist. În loc să menționezi denumiri ale pozițiilor, focusează-te pe abilități și experiențe. Este ok și să fii flexibil și să nu ai obiective bătute în cuie pentru următorii 5 ani.

Folosește recomandările de aici ca să-ți creezi un plan pe 5 ani. Dacă ajungi la un interviu fără să ai un plan profesional bine pus la punct, tot poți oferi pe loc un răspuns satisfăcător: vorbește despre pasiunea și ambiția ta în legătură cu activitățile pe care le presupune poziția la care aplici.

5 2

De ce există o pauză în traiectoria ta profesională?

Ai avut un sabbatical sau o perioadă prelungită pentru creșterea copilului? Evită să presupui că intervievatorul nu va înțelege și nu va aprecia. În schimb, explică-i cu calm și încredere, în măsura în care simți, care sunt motivele pentru care ai ales să faci acea pauză și cum te-a ajutat. 

Mai mult, menționează cum ai crescut în timpul pauzei în moduri care sunt utile poziției pentru care aplici. Ai continuat să ții aproape de industria și rolul care te interesează? Ai studiat pe cont propriu sau ai urmat un curs formal de pregătire? Scoate în evidență tot ce te poate ajuta în rolul pentru care ai interviul.

De ce ți-ai schimbat profesia?

Puși în fața schimbărilor, mulți angajați au fost nevoiți să se reorienteze. Dacă acesta este și cazul tău, e important să explici acest fapt din CV-ul tău într-un mod care e cât mai plăcut intervievatorului. 

Dacă dorești, poți menționa motivul pentru care ai ales reconversia profesională: ca urmare a unor factori independenți de tine (desființarea postului sau a firmei la care lucrai, cererea slabă pe piața muncii în domeniul tău de activitate etc.) sau ca urmare a unor factori de natură subiectivă (nu te regăsești în domeniul de activitate în care ai terminat studiile, dorința unui job mai bine plătit, nevoia de progres profesional ș.a.m.d.). 

Indiferent de motivul schimbării, scoate în evidență cum experiența anterioară te ajută să performezi în cadrul poziției pentru care ai aplicat. Asta contează cel mai mult pentru angajator.

6 2 1

Amintește-ți: 

În general în cadrul interviului angajatorul analizează care este motivația ta, ce abilități ai și cum se potrivesc acestea pentru poziția disponibilă. Intervievatorul dorește să înțeleagă omul din spatele CV-ului și să verifice dacă te potrivești cu mediul companiei. Prin urmare, întrebările pe care le vei primi vor face parte din aceste 3 categorii. 

Orice întrebări vei primi în cadrul interviului, evită:

  • să nu fii atent la interlocutor și ce te întreabă
  • să răspunzi vag sau nepotrivit 
  • să dai informații care nu ți-au fost solicitate

În schimb, când tratezi interviul cu atenție, respect și interes, angajatorul rămâne cu o impresie plăcută despre tine, chiar dacă în acel moment nu se potrivește o colaborare între voi.

Oricât de mult ți-ai dori un anumit job, evită să minți la interviu. Minciuna are picioare scurte. Adevărul va ieși la iveală pe parcursul săptămânilor în care vei lucra. Angajatorii apreciază sinceritatea și detectează minciuna. 

Este mai bine să spui adevărul, inclusiv să recunoști când nu știi ceva. Fii sincer, deoarece și pentru tine este mai bine să știi de la început dacă nu te potrivești pentru un job. Va apărea și jobul potrivit pentru tine.

Exersează diverse situații, cât de mult poți. Păstrează-ți naturalețea. Înainte să vrei să fii interesant pentru angajator, fii cu adevărat interesat de jobul și compania la care aplici.

Noi îți dorim mult succes la interviu! 

Dacă vrei să ne spui ce te-a ajutat din acest articol și ce ai avea nevoie pe viitor, scrie-ne pe [email protected]. Vom citi cu interes și îți vom pregăti și alte materiale folositoare.

Sursa foto: Freepik, Unsplash, Adobe Stock