Înapoi

Selecția personalului – Care sunt criteriile de calificare și cum se face recrutarea

  • Reading time:7 min. de citit
În prezent, vizionați Selecția personalului – Care sunt criteriile de calificare și cum se face recrutarea

Companiile în căutare de personal calificat au la dispoziție platforme cu ajutorul cărora să descopere exact ceea ce au nevoie. Cu posibilitatea de a vedea în timp real actualizările de profil, plus suportul oferit în selecția personalului, firmele reușesc în mare măsură să încheie contracte de muncă cu aplicanți compatibili din toate punctele de vedere. Însă, până la acest pas, recrutorii sunt cei care au o mare responsabilitate.

În acest articol poți descoperi câteva informații esențiale despre criteriile de selecție a personalului, dacă vrei să activezi în acest domeniu sau dacă dorești să acumulezi mai multe cunoștințe despre acest subiect.

Cuprins:

1. Criterii de selecție a personalului – Care sunt pașii pentru alegerea unui candidat bun?

2. Câteva etape ale procesului de selecție a candidaților

3. Cât de mult contează experiența și cine oferă șanse începătorilor?

Selecția personalului – Care sunt criteriile de calificare și cum se face recrutarea

1. Criterii de selecție a personalului – Care sunt pașii pentru alegerea unui candidat bun?

Selecția personalului pentru o companie angajatoare începe în momentul în care firma respectivă oferă informații complete și concrete despre tipul de angajat pe care și-l dorește. Aici intră în discuție recrutorul sau cel responsabil de alegerea candidatului potrivit.

Există o serie de etape prin care trebuie să treacă aplicanții sau aspiranții la jobul respectiv, iar recrutorul este cel care testează candidații respectivi. Iată câteva aspecte esențiale, implicate în procesul de recrutare, de care ar trebui să ții cont dacă activezi în domeniu:

  • Se respectă cerințele companiei angajatoare și se păstrează o comunicare permanentă cu aceasta, țînând cont de politicile de personal menționate.
  • Se face o selecție de potențiali angajați, ca mai apoi să se treacă la nivelul următor în recrutarea de personal.
  • Se poate programa deja un prim interviu, pentru ca recrutorul să își facă o idee despre candidații selectați.
  • Cei care trec de primul interviu sunt programați pentru diferite teste, printre care, cele de aptitudini.
  • Urmează un nou interviu cu candidații rămași, unde rezultatele testelor pot fi comunicate și explicate. Această etapă poate fi eliminatorie.
  • Odată ce criteriile de calificare și selecție a personalului sunt îndeplinite, compania este anunțată de alegerea făcută. Recrutorul poate oferi un raport detaliat, cu detalii și recomandări despre candidații potriviți, conform cerințelor firmei angajatoare.

Așadar, acestea sunt câteva dintre etapele selecției de personal pentru o companie. Candidatul potrivit va fi, fără doar și poate, cel care îndeplinește cele mai multe condiții sau care are experiența dorită de către angajator.

83

2. Câteva etape ale procesului de selecție a candidaților

Așa cum aminteam mai sus, există anumite teste pe care un recrutor este obligat să le prezinte celor pe care îi consideră buni candidați pentru anumite companii. Printre acestea, următoarele sunt des întâlnite și de asemenea necesare pentru a putea “citi” angajatorul potrivit:

  • Testul de aptitudine poate evidenția calificările candidatului aplicant pentru un anumit job. Practic, se descoperă în acest fel experiența, realizările și interesele acestuia.
  • Testul de personalitate este adesea folosit în alegerea angajatului potrivit pentru un anumit loc de muncă pentru că ajută recrutorul să își facă o idee despre un candidat. Un asemenea test poate scoate la iveală nivelul de sinceritate, obiectivitatea și integritatea, calități pe care orice angajator dorește să se bazeze atunci când lucrează cu personal calificat.
  • Testul de realizări determină nivelul de calificare al unui candidat, în funcție de domeniul în care a activat și a căpătat experiență. Se poate măsura astfel nivelul de cunoștințe și îndemânare pentru ca recrutorul să se ocupe de evaluarea aplicantului.

Așadar, testele mai sus amintite fac parte din criteriile de calificare și selecție a personalului. Un recrutor cu experiență va ține cont de aceste aspecte atunci când se ocupă de alegerea candidatului potrivit pentru un anumit job.

84

3. Cât de mult contează experiența și cine oferă șanse începătorilor?

În majoritatea situațiilor, angajatorii preferă să aibă personal cu experiență în locul celor care sunt la început de drum. Companiile mari sunt cele care doresc să se bazeze pe oameni cu aptitudini și calificări, în special pentru proiectele pentru care este nevoie de anumite calități si competențe.

Cu toate acestea însă, există șanse mari și pentru cei aflați la început de drum, la primul job sau care încă nu au căpătat suficientă experință până la momentul respectiv.

Aici, un recrutor joacă un rol important pentru că trebuie să știe din start dacă firma interesată dorește un asemenea angajat și dacă este dispusă să ofere calificare la locul de muncă.

În concluzie, selecția personalului se poate face ținând cont de criterii bine stabilite, dar și de cerințele angajatorului. Experiența unui recrutor în domeniu va cântări mult în alegerea unui candidat potrivit pentru jobul propus.

Intră în contul de companie ca să începi să descoperi candidați potriviți.

Sursă foto: Pexels.com