Înapoi

Importanța strategică a departamentului HR în dezvoltarea companiei

  • Reading time:7 min. de citit
În prezent, vizionați Importanța strategică a departamentului HR în dezvoltarea companiei

Departamentul de resurse umane sau HR cum mai este numit, monitorizează numeroase procese care se desfășoară într-o companie și adoptă strategii pentru a găsi angajați adecvați pentru firmă și pentru a menține bunul mers al acesteia.

Află din acest articol ce rol are departamentul de HR, care sunt principalele atribuții și obiective și cât de mult contează pentru buna funcționare a companiei.

Cuprins:

1. Departamentul HR – Ce rol implică în compania ta?

2. Obiectivele departamentului HR – Strategii de extindere și dezvoltare a afacerii

entul HR – Ce rol implică în business-ul tău?

1. Departamentul HR – Ce rol implică în compania ta?

Departamentul de resurse umane se ocupă de recrutarea angajaților, training și dezvoltare, plus multe alte activități vitale pentru companie. Orice departament HR supraveghează respectarea prevederilor din Codul Muncii. În plus, păstrează evidența angajaților, se ocupă de procesul de selecție a candidaților, de formarea celor care au trecut proba interviului, de salarii, concedii și altele asemenea.

Departamentul HR menține relația între management și angajați, mediază conflictele și propune strategii care să ajute compania să performeze. Departamentul HR îndeplinește rolul de partener strategic al conducerii, precum și rolul de susținător al angajaților atunci când apar conflicte care trebuie soluționate într-o manieră profesionistă.

Îndatoririle unui departament HR sunt, în general, următoarele:

  • Recrutarea candidaților potriviți pentru un anumit post vacant
  • Postarea job-urilor pe site-urile și platformele de recrutare
  • Preselecția candidaților
  • Realizarea interviurilor
  • Selecția finală a candidaților alături de manageri
  • Asigurarea unui mediu sigur de lucru pentru personal
  • Compensarea angajaților în cazul incidentelor neprevăzute
  • Stabilirea unei grile de salarizare și a regulamentului de acordare de beneficii extrasalariale
  • Organizarea de traininguri, cursuri și evenimente specializate
  • Facilitarea comunicării între angajați și angajatori
  • Evaluarea performanțelor angajaților și stabilirea programelor de beneficii în urma evaluării
  • Dezvoltarea angajaților noi, precum și training de leadership pentru ocupanții funcțiilor de conducere
2. Obiectivele departamentului HR - Strategii de extindere și dezvoltare a afacerii

2. Obiectivele departamentului HR – Strategii de extindere și dezvoltare a afacerii

Unul dintre principalele obiective ale departamentului HR este acela de a dezvolta capacitatea firmei de a rămâne competitivă pe piața muncii prin gestionarea eficientă a personalului. Departamentul de resurse umane supraveghează tratarea în mod echitabil și recompensarea angajaților pe măsura performanțelor și implicării la locul de muncă. De asemenea, identifică nevoile membrilor echipei și se ocupă de creșterea nivelului de productivitate al angajaților prin programe de instruire, recompense salariale și altele.

Altfel spus, departamentul HR monitorizează și gestionează strategic resursa umană – resursă vitală care influențează direct evoluția companiei tale.

Specialiștii în resurse umane implementează strategii adaptate angajaților prin care să determine nivelul de calificare al acestora, dar și noi metode de instruire potrivite lor. Fișele de evaluare oferă indicii prețioase pentru alegerea celor mai adecvate metode de instruire, conform nevoilor angajaților și adaptate așteptărilor conducerii.

calificare al acestora, dar și noi metode de instruire pentru aceștia.

Dezvoltarea competențelor angajaților vizează păstrarea și propulsarea acestora pe un plan ascendent. Menținerea pentru mai multă vreme a personalului recrutat deja elimină alte cheltuieli alocate candidaților noi.

De asemenea, dezvoltarea resursei umane este esențială în cazul extinderii afacerii către noi direcții. În acest scop, angajații sunt nevoiți să dobândească noi abilități sau să îmbunătățească ceea ce știu deja să facă.

Dacă obiectivul principal al firmei tale va fi acela de lansa noi produse sau a se extinde în alte direcții, atunci echipa de HR va avea grijă să:

  • Identifice angajații și să reorganizeze echipele, astfel încât să devină mai eficiente pentru dezvoltarea companiei;
  • Găsirea de noi candidați cu aptitudini și abilități necesare care ar putea oferi business-ului un refresh prin puncte de vedere valoroase, idei inovative și soluții originale;
  • Instruirea noilor talente care ar putea gestiona mai multe atribuții odată cu extinderea activității;
  • Identificarea și implementarea tehnologiilor adecvate, pliate pe profilul business-ului. Câteva exemple dintre aceste instrumente se referă la: platforme de cursuri online în funcție de specializarea fiecărui angajat, platforme self-service care conțin informații referitoare la procesul de angajare, sondaje care solicită feedback-uri despre experiența la locul de muncă.
Importanța departamentului HR pentru o companie implică responsabilități diverse, de la gestionarea angajaților până la stabilirea grilei de salarizare și conservarea unui climat sănătos de lucru

În concluzie, importanța departamentului HR pentru o companie implică responsabilități diverse, de la gestionarea angajaților până la stabilirea grilei de salarizare și conservarea unui climat sănătos de lucru. Departamentul de resurse umane crește valoarea firmei în care activează prin faptul că aduce persoane competente în funcțiile vacante, prin strategii de evaluare a nevoilor și crește nivelul de performanță.

Accesează contul de companie și continuă să recrutezi cu Jobby.

Departamentul de resurse umane crește valoarea firmei în care activează prin faptul că aduce persoane competente în funcțiile vacante, prin strategii de evaluare a nevoilor și crește nivelul de performanță.

Sursa foto: Pixabay, Freepik