Înapoi

Tipuri de contracte de muncă: cum alegi cei mai buni candidaţi în funcţie de contractul oferit

  • Reading time:6 min. de citit
În prezent, vizionați Tipuri de contracte de muncă: cum alegi cei mai buni candidaţi în funcţie de contractul oferit

Există mai multe tipuri de contracte de muncă, iar atunci când cunoşti particularităţile acestor contracte, îţi poate fi mai uşor să alegi candidaţii potriviţi, dar şi să le explici acestora avantajele şi dezavantajele contractului ce li se oferă. Pentru foarte mulţi candidaţi, contractul de muncă este un aspect important în procesul de recrutare şi angajare, deoarece fiecare poate avea aşteptări legate de acesta. Spre exemplu, anumite persoane preferă contractele pe termen determinat, deoarece nu ştiu dacă îşi doresc un job pe termen lung în respectivul domeniu. Pe de altă parte, alţi candidaţi vor neapărat un contract pe perioadă nedeterminată fiindcă au dorinţa de a face credite, de a avea stabilitate sau de a avansa într-o companie. Descoperă ce tipuri de contracte de muncă există şi cum poţi alege candidaţii potriviţi pentru fiecare:

Cuprins:

  1. Tipuri de contracte individuale de muncă: determinat şi nedeterminat
  2. Alte tipuri de contracte de muncă: internship, ucenicie, telemunca

1. Tipuri de contracte individuale de muncă: determinat şi nedeterminat

Tipuri de contracte de muncă: cum alegi cei mai buni candidaţi în funcţie de contractul oferit

 În general, cea mai mare parte a contractelor se împart între cele pe perioadă determinată şi cele pe perioadă nedeterminată:

  • CM pe perioadă nedeterminată este cel mai des întâlnit tip de contract şi cel mai căutat de către candidaţi. De ce? Le oferă stabilitate, posibilitatea de a avansa într-o companie, dar şi posibilitatea de a accesa credite şi împrumuturi bancare. Este un contract foarte potrivit pentru cei ce au deja câţiva ani de experienţă în câmpul muncii şi expertiză într-un anumit domeniu deoarece aceştia cel mai probabil nu vor accepta un alt tip de contract. Atunci când participi la interviuri pentru companii ce oferă un astfel de contract, pune accent pe dorinţa ta de a evolua, pe planurile de carieră, dar şi pe pasiunea faţă de meserie.
  • CM pe perioadă determinată. Există joburi în domenii diverse ce oferă contracte de muncă pe perioadă determinată, în special în zona de servicii, relaţii cu clienţi sau operaţiuni. Astfel de contracte sunt potrivite pentru candidaţii tineri, studenţi sau care încă nu au un traseu profesional bine stabilit. Desigur, acest lucru nu este o regulă şi există o mulţime de cazuri în care poţi angaja persoane cu experienţă vastă oferind un contract determinat. 

CM cu normă întreagă sau cu jumătate de normă: această clasificare face referire la numărul de ore lucrate. Contractele de muncă cu normă întreagă au de obicei o durată de 8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână. În cazul în care se lucrează în ture, numărul total de ore lucrate într-o lună trebuie să se situeze în jurul a 160. În cazul contractelor cu normă parțială, se poate lucra 4 ore pe zi sau 6 ore pe zi. În general, studenţii vor căuta joburi part-time sau cu jumătate de normă, precum o vor face şi persoanele care mai au alte colaborări sau desfăşoară alte activităţi. 

2. Alte tipuri de contracte de muncă: internship, telemunca

pexels energepiccom 175045 1
  • Contractul de internship face referire la un loc de muncă pentru începători, unde aceştia vor învăţa de la specialişti secretele meseriei. Internship-urile trebuie să fie remunerate, iar aceste contracte sunt pe o perioadă determinată de 3 luni, 6 luni sau un an. Cei mai potriviţi candidaţi sunt studenţii care îşi doresc să aprofundeze o meserie şi să pună în practică cunoştinţele teoretice acumulate, dar şi persoanele pasionate de respectivul domeniu şi care îşi doresc să facă o reconversie profesională.
  • Contractul de telemuncă face referire la muncă de la domiciliu. Poate fi un contract determinat, nedeterminat, cu normă parțială sau cu normă întreagă, însă în el este clar stipulat că activitatea se va desfăşura de la domiciliu şi care sunt condiţiile pentru desfăşurarea activităţii. Telemunca a devenit din ce în ce mai populară în ultimii ani şi este aproape un must pentru generaţia Z şi mileniali. Candidaţii cei mai potriviţi pentru astfel de joburi sunt cei autodidacţi şi care au abilitatea de a-şi gestiona eficient timpul.

Tipul de contract de muncă te poate ajuta să creezi mai uşor profilul candidaţilor ideali. De asemenea, va trebui să discuţi cu aceştia despre tipul de contract ce li se oferă şi este necesar să le explici avantajele şi dezavantajele acestuia, dacă ei sunt interesați de job.

După ce ai finalizat profilul candidaților ideali, schițează și postează anunțurile din contul tău de companie.