Înapoi

Mărire de salariu: cum să o soliciți și când este momentul oportun să o faci

  • Reading time:15 min. de citit
În prezent, vizionați Mărire de salariu: cum să o soliciți și când este momentul oportun să o faci

Odată cu obținerea unui loc de muncă în domeniul mult dorit, începi să evoluezi treptat și să te îndrepți către cariera mult visată. Un subiect care poate părea dificil pentru foarte mulți angajați îl reprezintă salariul. Dacă la început acesta este satisfăcător, odată cu trecerea timpului și acumularea de noi aptitudini, vor apărea noi cerințe din punct de vedere financiar. Nimeni nu își dorește ca munca sa să nu fie răsplătită corespunzător.

Este important să știi să îți evaluezi activitățile pe care le desfășori la job pentru a fi plătit pe măsură. Așadar, cu cât munca depusă de către tine aduce o contribuție mai bună companiei, este cazul să iei în considerare renegocierea salariului.

Citește mai departe și descoperă cum și când este recomandat să ceri o mărire de salariu și ce aspecte trebuie să iei în considerare pentru a o obține.

Cuprins:

1. Ce reprezintă mărirea de salariu și cum să o soliciți

2. Când este momentul ideal să ceri o mărire de salariu

3. Cum te pregătești să ceri o mărire de salariu

4. Cum se negociază salariul la angajare și pe parcurs

12

1. Ce reprezintă mărirea de salariu și cum să o soliciți

Mărirea de salariu poate părea o chestiune delicată atunci când nu știi cum să o abordezi cu angajatorul tău. Aceasta reprezintă obținerea unui procent în plus la salariul actual, bazat pe acumularea în timp a experienței.

Dacă te confrunți cu o mulțime de gânduri și te cuprinde anxietatea când te gândești la acest moment, trebuie să înveți cum să o ceri în cel mai adecvat mod posibil. În primul rând, este nevoie să știi clar unde te plasezi, atât în companie, cât și pe piața muncii. Informația înseamnă putere și încredere, fiind necesar să te informezi foarte bine asupra întregului proces. Documentează-te asupra salariilor din domeniu și a poziției unui angajat cu experiența pe care o ai. În prezent există o mulțime de căi prin care poți afla astfel de informații. În acest mod vei ști exact unde te afli în ierarhia domeniului respectiv și care sunt doleanțele pe care le poți înainta.

De asemenea, atunci când te pregătești să soliciți o mărire de salariu, ai grijă ca șefii tăi să fie binedispuși. Dacă aceștia se află într-o stare mai puțin bună, amână puțin momentul acestei discuții. Alegând cu atenție ziua în care să aveți discuția, vei avea doar de câștigat. Când crezi că este momentul potrivit, întreabă-l dacă îți poate acorda câteva minute pentru a vorbi în biroul său. O astfel de întâlnire, este de preferat să fie programată la sfârșitul unei zi de muncă. Astfel, fiind la final de program nu îl vei încurca și vei reuși să îți termini și tu treaba.

După ce îi prezinți angajatorului tău cerințele pe care le ai, încearcă să fii cât mai flexibil și deschis spre negociere. Ascultă cu atenție felul în care persoana din fața ta își prezintă părerea. Solicitarea ta ar putea fi luată în calcul, dar uneori s-ar putea să primești o serie de alte beneficii și nu neapărat o creștere directă a salariului.

Odată cu încheierea discuției și a deciziei primite trebuie să faci ceea ce își spune șeful. Dacă acesta este de acord cu mărirea, atunci cel mai probabil va trebui să completezi o cerere specială pe care să o înaintezi oficial către conducere. După ce este scrisă și trimisă, vor putea începe și restul procedurilor pentru aprobarea creșterii remunerației.

13

2. Când este momentul ideal să ceri o mărire de salariu

Mărirea salariului nu poate fi solicitată oricând își dorești. De aceea, este indicat să te documentezi corespunzător și să realizezi un plan în acest sens. Înainte de a înainta o cerere de mărire de salariu, trebuie să te asiguri că ai destule argumente la bază. Este important să poți explica în detaliu de ce meriți o asemenea mărire și care este contribuția ta adusă în timp în cadrul firmei.

Momentul cel mai oportun pentru înaintarea solicitării unei creșteri a salariului este după un an de la angajare. După o perioadă de 12 luni, angajatorul ar trebui să evalueze performanța ta în companie și să vadă ce parcurs ai avut. Dacă evoluția ta este una satisfăcătoare și ai adus o contribuție companiei, mărirea de salariu ar trebui luată în calcul fără discuții. Astfel, dacă simți că după un an de zile ai dezvoltat abilități noi, iar munca ta a adus un plus de valoare întregului proiect, este timpul să te pregătești pentru a avea o discuție cu angajatorul tău.

Dacă te afli de mai mult timp în firmă, iar munca depusă de către tine contribuie mult la îndeplinirea tuturor obiectivelor, este timpul să te gândești la o renegociere a salariului. Odată ce te faci remarcat prin performanță, este foarte normal să îți dorești să fii răsplătit pe măsură. Dezvoltarea unei companii ține într-un procent foarte ridicat de calitatea angajaților săi. Odată ce aceștia aduc un plus de valoare în joc și propulsează afacerea tot mai sus, merită să fie apreciați după măsura valorii lor.

Un alt moment în care se poate primi o mărire de salariu, este în perioada în care angajatorii evaluează performanța angajaților. Aceste evaluări diferă de la o companie la alta, însă în majoritatea cazurilor sunt efectuate la sfârșit de an. Astfel, dacă în urma rezultatelor obținute, sunt candidați care se fac remarcați prin nivelul de cunoștințe și abilități pe care le au, aceștia pot primi o mărire de salariu. În aceste cazuri, angajatorul este cel care de obicei inițiază discuția.

Cum există momente oportune pentru astfel de cereri, așa există și momente în care astfel de discuții ar trebui evitate. Printre astfel de momente se numără situațiile în care există o criză economică, au loc disponibilizări sau firma se află într-o etapă deloc înfloritoare din punct de vedere financiar. Pentru a nu face o impresie greșită angajatorului, este de preferat evitarea solicitării renegocierilor de salariu și înarmarea cu puțină răbdare.

Deși poate părea o provocare, cererea pentru mărirea salariului în cazurile justificate temeinic este un lucru foarte normal. Fiecare angajat merită să fie respectat și apreciat conform contribuției aduse de-a lungul timpului.

14

3. Cum te pregătești să ceri o mărire de salariu

Atunci când vrei să inițiezi discuția privind mărirea salariului, este necesar să te pregătești. Un plan bine pus la punct te va ajuta să reușești să obții ceea ce îți dorești. Astfel, pentru a avea ajunge în punctul mult dorit, trebuie să ții cont de câteva aspecte.

Atitudine

Modul în care abordezi discuția despre renegocierea salariului este extrem de important. Atitudinea cu care te prezinți în fața angajatorului, îi va contura și influența decizia considerabil. Așadar, este indicat să menții discuția pe un ton calm și să te axezi pe valoarea pe care o aduci firmei. Lasă-l pe angajator să vadă că îți place acest loc de muncă și că ești dispus să lucrezi pentru a atinge toate obiectivele. În niciun caz nu te plânge de situația financiară sau de diverse probleme pe care le ai din cauza banilor. De asemenea, dacă simți că discuția nu duce încotro îți dorești, nu amenința cu demisia. O astfel de atitudine nu va fi decât o mișcare greșită care te va face să decazi în ochii celui din fața ta.

Motive

Înainte de a avea o discuție cu angajatorii, analizează bine activitatea pe care o desfășori în firmă. Atunci când te prezinți în fața acestuia pentru a renegocia oferta salarială trebuie să ai argumente puternice. Prezintă detaliat care este valoarea adusă de tine firmei și modul în care contribui la dezvoltarea continuă a acesteia. Autoevaluarea trebuie să fie realistă și să nu adaugi lucruri pe care de fapt nu le-ai făcut. Șeful tău le poate verifica oricând și nu își dorești să descopere că ai mințit. Așadar, punctează doar ceea ce ai realizat cu adevărat.

Loc

Un aspect important îl reprezintă locul în care urmează să aibă loc discuția. Nu este indicat sub nicio formă să adresezi o astfel de cerere printr-un e-mail sau prin altcineva. Dacă îți dorești ca discuția să conducă spre rezultatul mult dorit, trebuie să ai o întâlnire personală cu șeful tău. Cel mai potrivit loc pentru o astfel de solicitare îl reprezintă chiar biroul său.

Negociere

Momentul negocierii nu trebuie să fie unul tensionat. Încearcă să negociezi într-un mod realist și nu avea cereri pe care știi că firma nu ți le poate îndeplini în acest moment. Ia în considerare stadiul în care se află compania și cere o sumă care să nu îl uimească pe angajator. De asemenea, dacă îți evaluezi munca corespunzător, vei stabili mult mai ușor care are fi suma potrivită pentru a își răsplăti efortul depus. Este indicat să ceri cu două procente mai mult decât crezi că ai merita pentru a lăsa loc de negociere. Împreună cu șeful tău veți ajunge la o variantă care să fie favorabilă pentru ambele părți.

Asumare

În cazul în care obții mărirea mult așteptată, dar aceasta vine la pachet cu o serie de responsabilități noi, trebuie să îți asumi. Nu este adecvat să le refuzi, întrucât angajatorul va avea impresia că te eschivezi de la muncă. De asemenea, dacă te confrunți cu un refuz, încearcă să transformi întreaga situație într-o nouă oportunitate. Poți face asta foarte ușor, cerându-i șefului să-ți dea câteva sfaturi pentru a lucra mult mai eficient. În acest mod, data viitoare când vei redeschide subiectul, cu siguranță va avea un alt parcurs.

15

4. Cum se negociază salariul la angajare și pe parcurs

În momentul în care vrei să te angajezi este bine să deții cât mai multe informații despre domeniul de activitate și firmă. Este necesar să știi tot ce este necesar despre salarizare și felul în care se realizează aceasta. Salariul se stabilește în funcție de anumite aspecte pe care viitorul angajat trebuie să le îndeplinească.  Valoarea acestuia însă nu poate fi mai mică decât salariul minim prevăzut în legislație.

Salariul reprezintă un calcul complex în care intră atât nivelul indemnizațiilor, diverse adaosuri și sporuri care diferă de la caz la caz. În general sporurile se oferă în diverse situații precum atunci când mediul de lucru este periculos, toxic, dar și pentru diverse abilități pe care le are angajatorul și pentru munca depusă. Atât angajatorul, cât și viitorul angajat trebuie să comunice deschis asupra acestui subiect, deoarece nimeni nu își dorește să piardă timp aiurea. Perioada de probă este esențială pentru a determina dacă cele două entități pot lucra împreună într-un mod eficient care să contribuie la dezvoltarea firmei.

La început, salariul se negociază în funcție de experiență și de postul pentru care se candidează. În unele cazuri, cei intervievați sunt întrebați ce preferințe salariale ar avea și în unele nu. Este indicat ca cel interesat de locul de muncă respectiv să se intereseze de la bun început asupra felului în care poate evolua salariul său. Dacă pentru moment este mulțumit cu oferta primită, odată cu acumularea experienței, cu siguranță vor apărea noi dorințe. Știind clar ce posibilități are, angajatul va lua decizia potrivită. În cazul în care îi place situația, acesta va fi motivat să avanseze cât mai repede și să aducă un plus de valoare în firmă.

Indiferent dacă este prima oară când te confrunți cu înaintarea unei cereri de mărire de salariu sau nu, este important să acorzi importanță competențelor tale și să te pregătești cum se cuvine pentru a avea discuția. Învață să îți scoți în evidență punctele forte și îmbunătățește-le pe cele slabe. În acest mod vei ajunge să ai cariera la care ai visat și să fii recompensat pe măsură.

Actualizează-ți profilul pe Jobby ca să te pregătești pentru mărirea de salariu.

Sursa foto: Pexels.com.