Înapoi

Metode de recrutare – 5 modalități de identificare a candidaților potriviți pe care orice specialist în recrutare ar trebui să le cunoască

  • Reading time:8 min. de citit
În prezent, vizionați Metode de recrutare – 5 modalități de identificare a candidaților potriviți pe care orice specialist în recrutare ar trebui să le cunoască

Procesul de recrutare a angajaților potriviți pentru specificul fiecărui job în parte poate fi uneori anevoios. Există însă anumite practici și tehnici prin care un specialist în resurse umane se poate asigura că identifică persoanele potrivite. De la recomandări și până la testele de evaluare a personalității, a modului de gândire și a cunoștințelor din domeniu, un HR de succes trebuie să știe să „citească printre rânduri” și să poată evalua fiecare candidat la justa sa valoare. Pe de altă parte, trebuie să ții cont și de faptul că și candidații sunt din ce în ce mai bine informați și că fac, la rândul lor, o evaluare a companiei angajatoare și a condițiilor de lucru și de salarizare.

Cuprins

1. Metode și tehnici de recrutare a resurselor umane

2. Modalități de recrutare online a personalului

etode și tehnici de recrutare a resurselor umane

1. Metode și tehnici de recrutare a resurselor umane

Există câteva metode și tehnici de recrutare eficiente, aplicate în întreaga lume, în special de către companiile mari. Un specialist în HR poate demara el însuși un astfel de proces sau poate fi în situația în care să primească aplicații de la candidați fără să le fi solicitat. În general, CV-urile primite sunt păstrate într-o bază de date a companiei, chiar dacă acei candidați nu sunt selectați într-o primă fază.

1.1. Interviuri structurate și alcătuirea unei baze de date a candidaților

Un interviu bine structurat, indiferent că are loc față în față, telefonic sau online, trebuie să atingă câteva puncte esențiale: experiența și disponibilitatea candidatului, calitățile profesionale și aptitudinile relaționale ale acestuia și, nu în ultimul rând, trebuie să fie discutate și așteptările acestuia. Majoritatea candidaților nu sunt interesați doar de un salariu bun, ci și de condițiile de lucru, program, structura ierarhică și posibilitățile de promovare în timp. De asemenea, unii dintre aceștia pot fi tentați și de anumite bonusuri sau facilități, printre care asigurările medicale private, bonurile de masă sau bonusurile acordate în funcție de performanță.

Toate companiile care vor să angajeze caută profesioniști care să le fie alături pe termen lung. De aceea procesul inițial de recrutare este și pasul cel mai important în acest demers, pentru că astfel poate fi estimată cu o precizie destul de mare și evoluția ulterioară a candidatului.

Bazele de date sunt utile pentru situațiile care pot să apară ulterior: dacă un angajat se pensionează sau intră în concediu de creștere a copilului, dacă va fi nevoie de suplimentarea temporară sau pe termen lung a personalului etc.

În această fază, procesul de recrutare ar trebui să fie mai ușor, dat fiind că etapele inițiale au fost deja parcurse.

Trebuie să iei în calcul însă și faptul că acei candidați ale căror CV-uri au fost păstrate în baza de date s-ar putea să nu mai fie disponibili în momentul în care îi vei căuta din nou.

Interviuri structurate și alcătuirea unei baze de date a candidaților

1.2. Stagii de practică (internship)

Stagiile de practică (internship) pentru studenți sau angajați aflați la început de drum au o mare rată de succes în privința angajării pe termen lung. Deseori, după o perioadă de training și de probă, companiile decid să păstreze și să promoveze angajații astfel identificați.

1.3. Programe de recomandare a angajaților și recomandări directe

În România, recomandările directe sau prin intermediul programelor dedicate se află încă la loc de mare preț. Recomandarea reprezintă deseori „validarea” pe care o caută un angajator în ceea ce privește viitorii angajați.

1.4. Evenimente de recrutare (târguri, concursuri, webinarii etc.)

Evenimentele de recrutare și în special târgurile de joburi co-interesează sute și uneori chiar mii de oameni, dar faptul că o companie primește în astfel de ocazii atât de mulți aplicanți nu înseamnă și că toți cei care își manifestă interesul pentru un anumit job sunt și potriviți pentru acesta. Va urma, așadar, și în acest caz un proces de selecție, intervievare și evaluare.

1.5. Recrutarea internă

Recrutarea internă este una dintre metodele cele mai sigure. Se întâmplă așa pentru că orice departament de HR ar trebui să fie la curent cu situația, capacitățile și calitățile fiecărui angajat în parte. Astfel, va fi mult mai ușor să găsești omul potrivit pentru ocuparea unui post într-un alt departament sau pentru promovarea pe o poziție superioară.

2. Modalități de recrutare online a personalului

2. Modalități de recrutare online a personalului

Postarea joburilor pe platformele specializate și în Social Media aduc în fața specialiștilor în HR și a angajatorilor un număr mare de persoane interesate, pentru că majoritatea tinerilor accesează astfel de platforme în mod frecvent. Cu cât mai multe aplicații vei primi, cu atât cresc șansele să găsești persoana potrivită pentru job. Anunțurile trebuie să fie cât mai atrăgătoare și să conțină cât mai multe informații din job description.

Așadar, prin aceste metode de recrutare cel mai des utilizate îți poți consolida o bază de date din care să identifici cei mai buni candidați pentru fiecare post în parte, atât pentru momentul actual, cât și pentru viitor.

Dacă nu ai făcut-o deja, creează-ți cont de companie pe Jobby ca să recrutezi mai eficient de acum încolo.

Sursa foto: Pexels, Freepik