Înapoi

Schimbarea locului de muncă: cum să iei cea mai bună decizie pentru tine

  • Reading time:7 min. de citit
În prezent, vizionați Schimbarea locului de muncă: cum să iei cea mai bună decizie pentru tine

Este perfect în regulă să vrei să găsești un loc mai bun de muncă, unul în care să te simți apreciat și unde să te simți împlinit. S-ar putea să schimbi câteva joburi înainte de a-l găsi pe cel care ți se potrivește cel mai bine. 
Tocmai de aceea, atunci când iei în calcul să îți schimbi locul de muncă trebuie să fii atent la câteva aspecte. Vei afla din acest articol de ce anume trebuie să ții cont dacă vrei să renunți la jobul actual și la ce trebuie să fii atent atunci când îți alegi alt loc de muncă.

Cuprins: 

1. Motive pentru schimbarea locului de muncă  

2. Schimbarea locului de muncă – cum să alegi momentul potrivit 

3. Cum să îți cauți un loc de muncă

Schimbarea locului de muncă: cum să iei cea mai bună decizie pentru tine

1. Motive pentru schimbarea locului de muncă

Fiecare etapă a carierei îți poate oferi șansa de a afla mai multe despre tine: ce talente ai, ce îți place să faci, ce te provoacă și ce îți aduce satisfacții. Asta nu înseamnă că trebuie să rămâi într-un singur loc pentru o perioadă îndelungată. Orice carieră, indiferent de domeniul în care activezi, înseamnă o serie de decizii pe care trebuie să le iei pentru a rămâne în formă, pentru a performa și pentru a fi împlinit. 

Interesele și obiectivele tale se schimbă în mod natural în timp, tocmai de aceea s-ar putea să fie mai dificil să îți dai seama dacă ești pregătit pentru o schimbare a locului de muncă. Poți găsi mai jos indicatori că ar putea fi timpul să iei această decizie:

  • Jobul îți provoacă anxietate. Dacă te trezești dimineața cu un gol în stomac doar când te gândești că trebuie să pleci la serviciu, atunci este momentul să iei serios în calcul motivele pentru care simți asta. Anxietatea va deveni din ce în ce mai neplăcută și trebuiei să ții cont de sănătatea ta mintală. 
  • Simți că nu mai ai ce învăța. Indiferent dacă îți place sau nu mediul în care lucrezi, dacă îți dai seama că nu mai ai loc să evoluezi personal și profesional, este timpul că cauți o nouă provocare. 
  • Câștigi prea puțin. Dacă abia îți ajunge salariul de la o lună la alta și ești conștient de valoarea muncii tale, decizia de a căuta un alt job este mai mult decât validă. Până la urmă, nu poți rămâne prea mult într-un loc în care nu ești recompensat pe măsura muncii tale.
3

2. Schimbarea locului de muncă – cum să alegi momentul potrivit

Atunci când te hotărăști să-ți schimbi locul de muncă încearcă să fie o decizie asumată și responsabilă. E drept că s-ar putea să fii tentat să-ți dai demisia dramatic, ca în filmele americane, dar în realitate procesul ar trebui să fie mai asumat. Analizează de ce nu îți mai place acest job, ce greșeli ai făcut sau ce compromisuri ai acceptat. În acest fel, vei ști la ce să fii atent atunci când cauți un alt loc de muncă. 

Fă-ți un CV care să-ți evidențieze talentele și aptitudinile, precum și felul în care experiența anterioară te poate ajuta la noul job. Dacă te gândești să schimbi domeniul și nu ai experiență suficientă pentru jobul visat, încearcă să compensezi cu entuziasm și dorință de a învăța. Cei mai mulți dintre angajatori chiar apreciază acest aspect. Înainte de a renunța la actualul job încearcă să economisești salariul pe 2-3 luni, mai ales dacă ai de gând să pleci înainte de a găsi un alt job. 

4

3. Cum să îți cauți un loc de muncă

Pentru a aplica la un număr mai mare de joburi este mai rapid și mai eficient să utilizezi platformele de căutare de locuri de muncă. Alege un motor de căutare care să-ți permită să cauți locuri de muncă după locație, industrie, tipuri de joburi și aptitudini.  

Dacă alegi un serviciu profesionist de căutare de joburi, îți vei putea face un profil în care să completezi toate informațiile relevante pentru pregătirea ta, un CV, precum și să încarci un video de prezentare. O astfel de platformă este excelentă pentru că îți permite să filtrezi rezultatele și să îți configurezi alerte personalizate. S-ar putea să fii surprins de cât de bine funcționează astfel de motoare de căutare. În plus, platforma Jobby te ajută să găsești mai ușor și mai rapid oportunitatea potrivită, pentru că îți calculează scorul de compatibilitate cu fiecare job postat.

5

Indiferent care este motivul pentru care vrei să schimbi locul de muncă, este important să iei cele mai bune decizii pentru tine. Prioritizează-ți sănătatea fizică și cea emoțională și alege un job nou unde să fii apreciat. Înainte de a începe să aplici pentru un nou loc de muncă asigură-te că știi ce vrei să fie diferit și cum crezi că îți va fi mai bine. Apoi ai încredere în procesul de căutare și, cu puțină răbdare, vei găsi un job mai bun pentru tine.

Începe să-ți actualizezi profilul pe Jobby.ro și să găsești un loc mai bun de muncă.

Sursa foto: Shutterstock.com