Înapoi

Contractul de muncă pe perioadă nedeterminată: care este procesul de angajare pentru astfel de contracte

  • Reading time:17 min. de citit
În prezent, vizionați Contractul de muncă pe perioadă nedeterminată: care este procesul de angajare pentru astfel de contracte

Un contract pe perioadă nedeterminată este unul dintre cele mai dorite tipuri de contracte de muncă din mai multe motive, ce avantajează atât angajatorii, cât şi angajaţii. Foarte multe dintre multinaţionale, dar şi dintre companiile mici ori medii aleg să încheie un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată sau contract nedeterminat pentru a-şi asigura angajaţi pe termen lung şi foarte lung, astfel încât business-ul să meargă cât mai bine.

În procesul de recrutare există mereu întrebări legate de tipul de contract, dar şi de perioada de probă la contractul nedeterminat sau determinat. De asemenea, unii candidaţi îşi vor dori să vadă un model de contract de muncă pe perioadă nedeterminată pentru a verifica dacă clauzele şi condiţiile li se potrivesc. Dacă îţi doreşti să găseşti candidaţii potriviţi şi să scoţi în evidenţă avantajele unui astfel de contract, dar şi să le poţi explica simplu despre concediere sau perioada de probă pentru un astfel de contract, am pregătit pentru tine un mic ghid care să te ajute!

Cuprins

  1. Ce înseamnă contract de muncă pe perioadă nedeterminată?
  2. Contract de muncă nedeterminat: beneficii, perioadă de probă + cum îl prezinţi candidaţilor
  3. Ce întrebări pot avea candidaţii despre contractul individual de muncă pe perioadă nedeterminată?

1. Ce înseamnă contract de muncă pe perioadă nedeterminată?

Ce înseamnă contract de muncă pe perioadă nedeterminată?

Iată ce spune Codul Muncii despre contractul de muncă individual, pe perioadă nedeterminată:

Art. 10 [definiţia legală a contractului individual de muncă]

Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.

Art. 11 . [clauze prohibite]

Clauzele contractului individual de muncă nu pot conţine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de muncă.

Art. 12 . [durata contractului individual de muncă]

(1) Contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată.

(2) Prin excepţie, contractul individual de muncă se poate încheia şi pe durată determinată, în condiţiile expres prevăzute de lege.” (extras din Codul Muncii, Capitolul 1)

Contractul de muncă pe perioadă nedeterminată nu are practic un termen specific de încheiere, acesta desfășurându-se până când una dintre părţi decide să renunţe, din varii motive, cu condiţia să nu apară evenimente de forţă majoră, care să ducă la încheierea contractului. 

Foarte multe contracte de muncă sunt pe perioadă nedeterminată, deoarece aduc o serie de avantaje, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. Descoperă în următorul capitol cum poţi prezenta avantajele unui astfel de contract candidaţilor la joburi.

2. Contract de muncă nedeterminat: beneficii, perioadă de probă + cum îl prezinţi candidaţilor

Ce întrebări pot avea candidaţii despre contractul individual de muncă pe perioadă nedeterminată?

Foarte mulţi candidaţi caută joburi ce oferă un contract de muncă pe perioadă nedeterminată, aşa că atunci când ai disponibile poziţii pentru companii ce oferă un astfel de contract, te poţi folosi de avantajele sale în persuadarea candidaţilor:

  • Contractul de muncă nedeterminat oferă stabilitate. Un astfel de contract oferă angajatului stabilitate, deoarece îi permite să rămână mai mult timp la locul de muncă, să poată creşte şi să poată avansa. În cazul unui contract pe perioadă determinată, de 3 luni, 6 luni sau un an, angajatul nu ştie dacă după expirarea perioadei va mai putea să prelungească contractul sau să obţină o nouă ofertă. De foarte multe ori, nici angajatorii care oferă contracte determinate nu pot promite angajaţilor că după expirarea acestuia vor avea posibilitatea de a rămâne în companie, ceea ce afectează siguranța şi stabilitatea pe care o percep şi o doresc anumiţi angajaţi de la locul de muncă. 
  • Contractul de muncă pe perioadă nedeterminată permite accesarea de credite şi împrumuturi bancare. Băncile oferă foarte uşor împrumuturi şi credite în ziua de astăzi, însă condiţia este să poţi face dovada unui venit stabil. Contractul de muncă nedeterminat este un atu important pentru cei care îşi doresc un card de credit, un credit de nevoi personale sau chiar mai mult, un credit ipotecar. Contractele de muncă determinate sau cele pe drepturi de autor nu prezintă siguranţă pentru instituţiile bancare, ceea ce ar face ca împrumuturile să fie mai dificil de acordat.
  • Un contract de muncă nedeterminat înseamnă mai multe şanse de a creşte într-o companie. Un astfel de contract înseamnă atât siguranţa unui loc de muncă pe termen lung, cât şi probabilitatea reală de dezvoltare într-o companie. Un angajat pe perioadă nedeterminată îşi poate demonstra capabilităţile şi atuurile, iar în timp să avanseze în poziţii diverse sau chiar în poziţii de conducere. 
  • Un contract de muncă pe perioadă nedeterminată are o perioadă de probă mai lungă. Un contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu perioadă de probă înseamnă mai mult timp pentru a-ţi da seama dacă un job este pentru tine. Pentru contractele determinate, perioada de probă este scurtă, de o săptămână, două sau o lună, în timp ce în cazul unui contract de muncă nedeterminat perioada de probă este de obicei de 90 de zile. Acest lucru înseamnă că un candidat va putea pleca fără să fie necesar un preaviz în primele 90 de zile de contract, lucru ce îi oferă libertatea de a îşi da cu adevărat seama dacă munca i se potriveşte sau nu.
  • Nu va mai trebui să existe griji legate de prelungire. Prelungirea contractului de muncă pe perioadă nedeterminată prin act adiţional nu este o opţiune, precum în cazul celor determinate, aşa că angajatul nu va trebui să îşi facă griji legate de acte de prelungire, de întrebări adresate superiorilor pentru prelungire sau de orice alt tip de discuţii pentru a obţine un contract de muncă mai stabil.

Un contract nedeterminat va ajuta la desfăşurarea uşoară a vechimii în muncă. Vechimea în muncă este importantă pentru pensie, atât pentru a aduna anii necesari pensionării, cât şi pentru a acumula suficiente contribuţii astfel încât pensia încasată să fie suficientă. Un contract nedeterminat înseamnă că vechimea în muncă se va acumula uşor, fără ca angajatul să fie nevoit să depună eforturi şi fără să se intereseze de noi joburi la fiecare 6 luni, un an sau doi.

3. Ce întrebări pot avea candidaţii despre contractul individual de muncă pe perioadă nedeterminată?

Trebuie completată o cerere de prelungire la contractul de muncă pe perioadă nedeterminată?

Iată ce întrebări ar putea avea candidaţii la un job despre contractul de muncă pe perioadă nedeterminată:

  • Există contract de muncă temporară pe perioadă nedeterminată?

Nu, contractul de muncă pe perioadă nedeterminată exact la acest lucru face referire, la lipsa unei perioade stricte de timp în cadrul căreia se desfăşoară activitatea. Munca temporară are un alt specific, care se pretează la contracte pe perioadă determinată sau alte tipuri de contracte de colaborare.

  • Cum arată un model de contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată?

Modelul unui contract de muncă nedeterminat poate varia, însă legea menţionează câteva aspecte ce nu trebuie să lipsească din corpul unui Contract Individual de Muncă sau CIM:

(1) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.

(2) Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnării contractului individual de muncă sau a actului adiţional, după caz.

(3) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la cel puţin următoarele elemente:

a) identitatea părţilor;

b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească în diverse locuri;

c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;

d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte normative, precum şi fişa postului, cu specificarea atribuţiilor postului;

e) criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;

f) riscurile specifice postului;

g) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;

h) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă temporară, durata acestora;

i) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;

j) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;

k) salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi periodicitatea plății salariului la care salariatul are dreptul;

l) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;

m) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale salariatului;

n) durata perioadei de probă.

o) procedurile privind utilizarea semnăturii electronice, semnăturii electronice avansate şi semnăturii electronice calificate.” (extras din Codul Muncii, capitolul 1, art. 17)

  • Cât durează perioada de preaviz în contractul de muncă pe perioadă nedeterminată?

Perioada maximă de preaviz pentru CIM nedeterminate este de 20 de zile în cazul funcţiilor de execuţie şi de 45 de zile în cazul funcţiilor de conducere. Pe de altă parte, perioada de probă maximă este de 90 de zile pentru funcţiile de execuţie şi 120 de zile pentru funcţiile de conducere. Acest lucru poate fi un atu atât pentru angajator, cât şi pentru angajat, deoarece le permite amândurora să vadă dacă se înţeleg. Astfel, angajatul va avea suficient timp să descopere dacă mediul de lucru i se potriveşte, dacă munca propriu-zisă îi place şi dacă se integrează în companie aşa cum îşi doreşte. Pe de altă parte, angajatorul va putea să afle dacă munca angajatului este satisfăcătoare, dacă acesta aduce un plus de valoare companiei şi îi va putea descoperi abilităţi şi skill-uri pe care să le dezvolte.

Contract de muncă nedeterminat: beneficii, perioadă de probă + cum îl prezinţi candidaţilor
  • Trebuie completată o cerere de prelungire la contractul de muncă pe perioadă nedeterminată?

Contractul de muncă pe perioadă nedeterminată nu are o dată de încheiere specificată, ceea ce înseamnă că nu este necesar un act de prelungire în cazul acestuia. 

  • Când poţi primi o notificare de încetare a contractului de muncă pe perioadă nedeterminată?

Încetarea unui CIM printr-o notificare scrisă, fără perioada de preaviz, se poate face doar în perioada de probă a acestuia:

(3) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părţi, fără a fi necesară motivarea acesteia.” (Art 31, alin. 3 din Codul Muncii).

  • Cum se face suspendarea contractului de muncă pe perioadă nedeterminată?

Suspendarea unui CIM poate apărea la iniţiativa angajatului, spre exemplu atunci când acesta are concediu pentru îngrijirea copilului bolnav, concediu paternal, concediu pentru formare profesională sau concediu de acomodare. De asemenea, suspendarea contractului de muncă se poate face şi la iniţiativa angajatorului, în cazul în care este necesară reducerea sau oprirea activităţii, dar şi atunci când angajatul este cercetat penal sau disciplinar. Mai există şi suspendarea de drept a CIM în anumite cazuri, ceea ce înseamnă suspendarea automată fără a fi nevoie de iniţiativa vreunei părţi, în situaţii precum concediul de maternitate, carantina sau situaţiile de forţă majoră.

  • Se poate face transformarea contractului de muncă pe perioadă determinată în nedeterminată?

Nu se poate transforma un contract dintr-un tip de contract în altul, însă la expirarea contractului determinat, angajatorul poate oferi un contract pe perioadă nedeterminată angajatului, dacă acest lucru este posibil.

  • Există contract de muncă pe perioadă nedeterminată cu timp parţial?

 Codul Muncii vizează şi munca cu jumătate sau sfert de normă:

Angajatorul poate încadra salariaţi cu program de lucru corespunzător unei fracţiuni de normă de cel puţin două ore pe zi, prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, denumite contracte individuale de muncă cu timp parţial.”(art 101, alin a, capitolul 8 din Codul Muncii)

  • La ce trebuie să se acorde atenţie la încheierea unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată?

Atunci când se face semnarea unui CIM, este o idee bună să sfătuieşti candidaţii să acorde atenţie tuturor clauzelor din contract, în special perioada de probă, condiţiile de încetare a contractului, salariul brut şi net, dar şi la fişa postului şi cerinţele din aceasta. 

Acum că ai aflat ce înseamnă contractul de muncă pe perioadă nedeterminată, vei putea să îl evidenţiezi candidaţilor ca pe un atu, deoarece acesta le poate oferi avantaje mari comparativ cu cel determinat. Printre ele se numără posibilitatea de a face împrumuturi bancare cu ușurință, posibilitatea de a avansa mai uşor în companie sau oportunitatea de a beneficia de o perioadă de probă mai lungă. 

Intră în contul de companie ca să continui să promovezi locurile de muncă disponibile pe care le oferi.

La ce trebuie să se acorde atenţie la încheierea unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată?

Sursa foto: Freepik