Înapoi

Ce să faci când nu ai job

  • Reading time:26 min. de citit
În prezent, vizionați Ce să faci când nu ai job

Te întrebi ce să faci cu timpul tău liber în pauza dintre două joburi? Poate că ai renunțat la un loc de muncă sau ai fost concediat. Indiferent cum s-a întâmplat, faptul că ai rămas fără un loc de muncă îți poate provoca mult stres. În loc să lași anxietatea să te consume, folosește această perioadă de tranziție ca pe o oportunitate de dezvoltare personală.

În acest articol de blog explorăm câteva recomandări care te vor ajuta să îți menții moralul ridicat între două locuri de muncă și îți oferim sugestii de activități productive în care să te implici. Astfel, atunci când vei avea un alt rol cu normă întreagă, vei începe noua experiență cu abilități noi și bateriile încărcate.

Cuprins:

Despre perioada până la următorul job

Despre perioada până la următorul job

Fiecare dintre noi suntem la un moment dat fără job. Ori când suntem la început de carieră, ori într-o perioadă în care vrem un nou job în același domeniu sau trecem printr-o schimbare majoră de carieră. Poate și tu te afli acum într-o astfel de situație, după ce ai încheiat o colaborare și nu ai încă un alt job. 

Procesul de recrutare nu este unul ușor și poate fi obositor, dacă te ocupi doar de el.

Când ești într-o perioadă de tranziție, o parte bună din timp o petreci actualizându-ți CV-ul, aplicând la joburi, scriind scrisori de motivație sau chiar participând la interviuri, dacă primești invitații. 

Însă aceste lucruri pot să nu fie de ajuns. Ca să găsești jobul dorit, uneori ai nevoie să faci și alte activități.

E important să fii activ și atunci când nu ești angajat, nu doar pentru că îți oferă un plus de cunoștințe și abilități, ci și pentru că te diferențiază în ochii angajatorului ca un puternic candidat.

Ești între două locuri de muncă și simți neliniștite în legătură cu viitorul? Indiferent de domeniul sau de experiența ta, poate fi o situație dificilă. Între trimiterea de CV-uri, interviuri pentru posturi și gestionarea finanțelor, uneori este greu să știi ce să faci în această perioadă. 

Felul în care s-a încheiat colaborarea anterioară și dacă ești sau nu în șomaj poate influența starea ta din acest moment. Găsirea unui loc de muncă este, fără îndoială, prioritatea acum. 

Există, de asemenea, modalități prin care poți folosi această perioadă pentru a-ți îmbunătăți perspectivele de carieră atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, păstrând în același timp o anumită claritate mentală. 

Continuă să citești dacă dorești să descoperi cum să-ți folosești mai bine zilele până la următorul contract.

De multe ori, săptămânile și lunile dintre două locuri de muncă pot fi copleșitoare, dar nu le lăsa să se irosească. 

În măsura în care este posibil, profită de acest timp pentru a te concentra pe activități precum dezvoltare, networking sau petrecerea unui timp suplimentar cu familia sau prietenii. 

Profită de acest timp pentru a te concentra pe activități precum dezvoltare, networking sau petrecerea unui timp suplimentar cu familia sau prietenii. 

Aceasta este o ocazie excelentă de a-ți folosi timpul liber în moduri productive care îți pot îmbunătăți setul de competențe și îți pot dezvolta perspectivele. Ai putea chiar să faci ceva ce altădată nu aveai timp să încerci. 

Bucură-te de oportunitățile vizibile sau ascunse ale acestei situații!

Să te afli între două locuri de muncă poate fi un moment atât interesant, cât și stresant. S-ar putea să simți presiunea de a găsi rapid un alt loc de muncă. Această perioadă de tranziție este, de asemenea, o oportunitate să faci un pas înapoi și să te concentrezi pe creșterea ta. 

Ia în considerare posibilitatea să folosești acest timp pentru a-ți completa CV-ul, pentru a exersa abilitățile utile la interviu și pentru a te îmbunătăți prin studierea tendințelor din industrie. 

Ai putea urma un curs online gratuit sau plătit, să te implici într-o organizație caritabilă sau comunitară, să-ți lărgești oportunitățile de carieră prin participarea la evenimente de networking sau să explorezi diferite căi de carieră și să găsești oportunități unice care se aliniază cu setul tău de competențe. 

De asemenea, în perioada dintre două locuri de muncă ai timp suplimentar și flexibilitate pentru a urma un „side hustle” și a-l transforma în ceva de lungă durată! 

Da, în această „perioadă de pauză” este important să rămâi activ și să-ți îmbunătățești perspectivele de angajare.

Atunci când trecei de la un loc de muncă la altul, poate fi dificil să-ți umpleți golul din timpul săptămânii. Cu toate acestea, aceasta este ocazia perfectă pentru a te implica în activități noi sau pentru a te ocupa din nou de pasiuni vechi! 

De la consolidarea CV-ului cu certificări profesionale până la obținerea de certificate pentru hobby-uri pe care le îndrăgești deja, există o mulțime de modalități de a rămâne productiv și de a-ți explora interesele. 

Posibilitățile sunt nelimitate atunci când privești această tranziție nu ca pe o povară, ci mai degrabă ca pe o oportunitate.

Hai să vorbim mai în detaliu despre 5 tipuri de activități pe care le poți face oricând și de oriunde.

Dezvoltă-ți competențele

Dezvoltă-ți competențele

Între două locuri de muncă, profită de această oportunitate să-ți dezvolți abilitățile. Învățarea continuă este un ingredient important pentru succesul în carieră.

Gândește-te la această perioadă dintre joburi ca la o investiție și folosește-o pentru a învăța ceva nou! Ia în considerare explorarea resurselor online și vezi ce lecții gratuite poți găsi. 

Te interesează să înveți o limbă străină? Codare? Marketing? Sau ce altceva? Există o mulțime de modalități prin care să-ți valorifici timpul liber. Doar alege în funcție de interesele și prioritățile tale.

Fă-ți timp să înveți o nouă abilitate sau să-ți reîmprospătezi cunoștințele existente. Participă la un curs. Citește cărți sau bloguri inspirate despre subiectul care te interesează. Află povești de succes. 

Caută cursuri de la furnizori de încredere și explorează subiectele care te interesează. Pot fi cursuri gratuite sau plătite, online sau offline, cu certificat sau fără. Până la urmă, decât doar să ai o diplomă, este mai important să poți dovedi că ai competențele scrise pe ea.

În plus, poți căuta în comunitatea ta ateliere de dezvoltare a competențelor sau poți participa la evenimente de educație și networking, unde te dezvolți profesional și cunoști persoane care îți pot fi de ajutor pentru viitoarele oportunități de angajare. 

Indiferent de modul în care îți petreci acest timp dintre două locuri de muncă, asigură-te că îl valorifici și profiți de oportunitățile disponibile pentru a te dezvolta în continuare.

Prin intermediul acestor activități poți trece mai multe în CV-ul tău și rămâi implicat în timp ce cauți noi oportunități de angajare. 

Cunoaște-te mai bine

Cunoaște-te mai bine

Perioada dintre două locuri de muncă poate fi o etapă de viață interesantă, dar și descurajantă. 

Folosește această șansă pentru a reflecta asupra a ceea ce ai făcut în trecut și pentru a identifica mai bine direcția pe care vrei să o ia obiectivele tale viitoare. 

Atunci când te afli între două locuri de muncă, este momentul perfect să faci un pas înapoi, să te vezi în perspectivă și să te cunoști mai bine. 

Când îți acorzi acest timp să-ți aprofundezi cunoștințele despre cine ești, ce știi și ce preferi, îți cunoști punctele forte și punctele slabe. De asemenea, îți dezvolți o imagine mai clară despre ce îți dorești de la viață în continuare. 

Pune-ți întrebări profunde, precum: 

  • De ce ai acceptat ultimul loc de muncă? 
  • Care au fost cele mai bune momente ale carierei tale de până acum? 
  • Ce fel de persoană ai nevoie să fii din punct de vedere profesional pentru a prospera? 

Sau altele asemănătoare.

După ce ai răspuns la aceste întrebări, folosește aceste informații atât pentru a-ți perfecționa abilitățile necesare pentru oportunitățile care te așteaptă, cât și pentru face alegeri mai potrivite persoanei care ești tu acum. 

Indiferent de rezultat, să-ți acorzi timp pentru autocunoaștere duce la o mai bună înțelegere a propriei persoane și a celor mai bune căi de carieră disponibile. Atunci când ai o pauză între două joburi, folosește-o ca pe o oportunitate de a te cunoaște mai bine. 

Ia-ți ceva timp și explorează cine ești ca persoană, care sunt valorile, interesele și pasiunile tale. Gândește-te ce ți-a adus fericire în trecut în legătură cu munca. Folosește chestionare de carieră și de personalitate. 

Această perioadă de explorare te va ajuta să-ți reamintești ce contează cel mai mult pentru tine și să stabilești obiective pentru viitor care să se alinieze cu aceste aspecte ale vieții tale.

Prin urmare, atunci când începi să lucrezi din nou, o faci cu un nou sens al scopului și cu o claritate reînnoită cu privire la ceea ce dorești de la cariera ta.

Cu cât știi mai multe despre tine și felul în care ai cea mai mare productivitate și fericire la locul de muncă, cu atât vei fi un candidat mai puternic. Adaugă la asta dezvoltarea profesională continuă și experiența anterioară și jobul potrivit e tot mai aproape de tine!

Fă networking

Fă networking

Schimbarea locului de muncă poate fi provocatoare. În același timp, între două joburi există încă multe oportunități să rămâi productiv și să te implici în comunitate. Networkingul este o modalitate excelentă să te faci cunoscut și să-ți extinzi rețeaua de cunoscuți.

Aceasta îți permite să porți conversații cu persoane din diferite industrii și să faci conexiuni semnificative, care ar putea duce la o potențială creștere a carierei în viitor. 

În ce privește online-ul, instrumentele de social media te pot ajuta să descoperi mai multe conexiuni și chiar să rămâi în contact cu diverși profesioniști din domeniul tău. 

Participă la evenimente online sau on-site din industrie la care vorbesc persoane influente. Poate fi o modalitate excelentă să obții informații despre noutăți, să cunoști oameni noi și să primești acces la contacte importante!

Să profiți de modalitățile de relaționare este o modalitate eficientă în care să-ți utilizezi timpul dintre două locuri de muncă. Networkingul este o modalitate excelentă să stabilești legături și să cunoști persoane din industrie care ar putea să-ți ofere informații, să te ajute în căutarea unui job sau să-ți ofere oportunități viitoare. 

Participarea la evenimente destinate profesioniștilor din industrie este mereu o idee excelentă. Chiar și dacă cunoști deja foarte bine subiectele abordate, pe parcurs ar putea fi de neprețuit colectarea informațiilor de contact ale persoanelor care te-ar putea ghida către o nouă colaborare

Chiar dacă în urma eforturilor tale nu rezulta niciun rezultat clar pe termen scurt, construirea de relații nu este niciodată un lucru rău atunci când căutați un loc de muncă. Ai răbdare și continuă să plantezi semințe.

Crește-ți rețeaua de contacte ca să-ți deschizi noi drumuri. Toate aceste activități te vor ajuta să rămâi productiv în această fază de tranziție.

Odihnește-te

Odihnește-te

Este posibil să existe nenumărate responsabilități care așteaptă să fie îndeplinite acasă sau diverse oportunități care te cheamă să le explorezi. În același timp este important să-ți iei timp să te odihnești și să te recuperezi. 

La urma urmei, viața nu se oprește doar pentru că propriile noastre activități se schimbă din când în când. Acordă-ți permisiunea de a face o pauză și amintește-ți că până și cei mai ocupați oameni au nevoie de timp liber pentru a-și menține nivelul de energie. 

Petrece o după-amiază plimbându-te în natură. Ascultă muzică. Citește o carte. Bea ceaiul preferat. Descoperă ce te ajută cel mai bine să-ți reîncarci bateriile. Fă ce te ajută să te simți revitalizat. Îți vei mulțumi mai târziu!

Să te afli între două locuri de muncă poate fi stresant, însă nu trebuie să fie copleșitor. O modalitate excelentă de a profita la maximum de această perioadă este să te odihnești. 

Ia o pauză de la căutarea unui loc de muncă și concentrează-te asupra stării tale de bine. Dormi suficient. Fă exerciții fizice. Hrănește-te cu alimente sănătoase. Incorporează noi hobby-uri în viața ta sau aprofundează-le pe cele existente. 

Practică meditația și fă pauze care să-ți permită să te relaxezi și să te reîncarci. Găsește activități care îți hrănesc sufletul, cum ar fi pictura, muzica, dansul, plimbările în natură sau altceva relaxant. 

Dormi cât ai nevoie și concentrează-te asupra unor obiceiuri sănătoase. Implică-te în activități care te pot ajuta să-ți umpli viața de bucurie. 

Ascultarea podcasturilor, cititul cărților și vizionarea de filme inspiraționale sunt modalități excelente de relaxare care pot aduce și o mai bună înțelegere a modului în care dorești să arate următorul tău rol profesional. 

Îndepărtează-te de stresul căutării unui loc de muncă și creează un echilibru în viața ta până când găsești următorul rol.

Poate fi descurajant să te afli între două joburi, însă nu te stresa și nu-ți face griji. În schimb, folosește această perioadă ca pe o șansă să te odihnești și să te reîncarci. 

Și angajatorii apreciază mai mult noii angajați care sunt plini de energie și bucurie. Așa că ai multe motive pentru care să-ți prioritizezi starea de bine.

Fă ceva ce ai vrut de mult să faci și nu ai avut timp până acum

Fă ceva ce ai vrut de mult să faci și nu ai avut timp până acum

Timpul petrecut între două joburi este o ocazie prețioasă de a te rupe de rutina zilnică și de a face ceva ce ți-ai dorit întotdeauna să faci. 

Vrei să obții o certificare suplimentară? Să începi un nou hobby? Să înveți o nouă limbă străină? Sau să participi la un curs despre ceva care te interesează? Acum poate fi momentul să începi. 

Alege orice lucru care îți aduce bucurie și te interesează. Cine știe, poate că este exact genul de lucru care îți va schimba viața în bine, ducând în același timp cariera ta la un nivel cu totul nou!

Între două locuri de muncă este momentul ideal să iei o pauză și să faci ceva ce ți-ai dorit de mult timp, doar că nu ai avut ocazia să faci până acum. Un curs de pictură? O limbă nouă? Drumeții bilunare în jurul zonei în care locuiești? Acum este șansa ta de a te concentra pe tine mai mult. 

Te va ajuta, de asemenea, să te reorientezi și să dobândești claritate despre domeniul de carieră în care vrei să continui. Mai mult, îți resetezi nivelul de motivație. 

În plus, explorarea altor domenii te poate ajuta să ai idei creative, să dezvolți noi seturi de abilități și să construiești relații de durată pe parcurs. Nu contează dacă activitatea durează o săptămână sau două luni; cu cât investești mai mult în tine, cu atât mai pregătit și mai energic vei fi atunci când vei începe un nou job.

Faptul că te afli între două locuri de muncă este ocazia perfectă să faci ceva ce ți-ai dorit să faci de mult timp și nu ai reușit până acum. 

Vrei să înveți un nou instrument? Să continui un hobby pe care l-ai lăsat deoparte după ce munca și alte angajamente au început să apară? Sau să înveți o limbă sau o abilitate nouă? Acum este un moment foarte bun să-ți investești energia în ceva care îți aduce fericire. 

Adesea, practica poate avea rezultate mai repede decât te aștepți și poate că în doar câteva săptămâni sau luni, te vei trezi culegând roadele muncii tale. Cu puțină dedicare, s-ar putea chiar să ieși din această pauză cu mai multă împlinire și gata 100% să te ocupi de ceea ce urmează.

Cu puțină dedicare, s-ar putea chiar să ieși din această pauză cu mai multă împlinire și gata 100% să te ocupi de ceea ce urmează.

Concluzie

Simți confuzie și nu știi ce să faci cu timpul pe care îl ai între două joburi? Nu-ți face griji! Nu ești pe cont propriu. Mulți dintre noi, în această lume în continuă schimbare, trecem prin perioade de tranziție profesională. 

Unul dintre cele mai provocatoare lucruri în astfel de perioade este să-ți dai seama cum să te folosești cel mai bine de noua libertate dobândită, fără să-ți faci prea multe griji în privința banilor sau a perspectivelor de viitor. 

În această postare de pe blog am explorat diferite modalități de a-ți menține productivitatea și motivația în timpul tranziției către un nou loc de muncă. Astfel cresc șansele să te întorci cu un sentiment de revigorare și reenergizare atunci când este timpul să începi din nou lucrul!

Există multe activități productive și interesante care îți pot ține mintea și corpul ocupate în perioada de tranziție de la un loc de muncă la altul. Participă la un curs educațional despre ceva ce te interesează, termină un program de certificare online sau participă la ateliere de lucru organizate de o instituție locală. Așa îți îmbunătățești CV-ul și rămâi implicat în timp ce cauți noi oportunități de angajare. 

Alternativ, ia în considerare posibilitatea de a te ocupa de un hobby, cum ar fi pictura sau grădinăritul, de a te alătura unui club de lectură sau de a învăța să gătești, de exemplu. Nu numai că aceste activități vor face ca zilele să treacă mai repede, dar îți vor oferi și răgazul mental atât de necesar în timp ce cauți următoarea colaborare.

Atunci când îți cauți un loc de muncă, este important să nu te concentrezi atât de mult asupra căutării încât să ignori orice altceva. Ia pauze pe parcursul căutării unui loc de muncă. Desfășoară alte activități în timpul așteptării. Astfel eviți epuizarea și ai oportunitatea de a te reconecta cu pasiunile tale. 

Relaționează cu persoane prin apeluri video sau la evenimente de networking. Extinde-ți rețeaua profesională și, cine știe, poate chiar așa vei obține acel loc de muncă de vis pe care ți-l dorești. 

La finalul zilei, gândește-te la această perioadă ca la un moment excelent să investești în tine în timp ce aștepți o nouă ofertă de muncă.

De asemenea, poate fi benefic să-ți creezi o rutină de căutare a unui loc de muncă, astfel încât să nu te simți copleșit de sarcina pe care o ai de îndeplinit. Asigură-te că ai grijă de tine și că explorezi noi oportunități. Astfel vei ieși din această perioadă cu mintea limpede, corpul odihnit și inima pregătită pentru orice te așteaptă!

Actualizează-ți profilul Jobby și fii pe fază pentru următoarele oportunități potrivite pentru tine.