Înapoi

Tipuri de CV-uri și felul în care te poți prezenta în fața unui angajator

  • Reading time:7 min. de citit
În prezent, vizionați Tipuri de CV-uri și felul în care te poți prezenta în fața unui angajator

În majoritatea situațiilor, angajatorii pun preț pe CV-ul prezentat de către un candidat și felul în care acesta este redactat. Dacă până acum se mergea pe clasica idee de “material stufos” regăsit într-un CV, lucrurile s-au simplificat între timp, iar companiile angajatoare pun preț pe calitate, în loc de cantitate.

Descoperă în următoarele rânduri ce tipuri de CV-uri pentru angajare există și care sunt informațiile de care ar trebui să ții cont atunci când te apuci de redactarea acestui document.

Cuprins:

1. Ce tipuri de CV îți poți pregăti înainte de a căuta un loc de muncă

2. CV-ul și parcursul profesional al unui candidat

3. Ce să NU scrii într-un CV

Tipuri de CV-uri și felul în care te poți prezenta în fața unui angajator

1. Ce tipuri de CV îți poți pregăti înainte de a căuta un loc de muncă

Curriculum Vitae provine din limba latină și se traduce prin “istoricul vieții”. Mai simplu spus, CV-ul poate fi considerat o “carte de vizită” cuprinzătoare, cu detalii despre educație și formare, experiență profesională, alături de câteva date personale.

Informațiile de acest gen sunt folosite pentru a accesa diferite locuri de muncă, prezentând CV-ul în fața potențialului angajator. Cum redactarea este destul de simplă, este important să se analizeze cerințele companiei angajatoare în ceea ce privește tipurile de CV-uri.

Iată mai jos două tipuri de CV-uri pentru angajare, care te pot ajuta în carieră, dacă ai de gând să aplici pentru un job:

  • CV-ul standard – Este un format simplu, care începe cu datele personale, informații despre educație și formare profesională și, după caz, o fotografie în ținută formală. Urmează să fie detaliată experiența anterioară, firmele la care ai mai lucrat, plus posturile și responsabilitățile respective. Acest tip de CV este cel mai des întâlnit pe piața muncii din România și răspunde la majoritatea cerințelor unui angajator și departamentului său de resurse umane.
  • CV Europass – Acest tip de document a fost implementat la nivel European. Conținutul acestuia este acceptat în orice limbă, însă redactarea este una deja stabilită, existând model standard. Imediat ce datele personale sunt menționate, se trece la tipul de job pentru care se aplică, experiența profesională, educație și aptitudini personale.

Astfel de tipuri de CV-uri pentru angajare sunt ușor de redactat și ar trebui să conțină date corecte și exacte despre experiențele anterioare. Va fi mult mai facil pentru o companie angajatoare să parcurgă informațiile cuprinse într-un asemenea document, ca mai apoi să tragă concluziile despre eligibilitatea potențialului angajat.

2. CV-ul și parcursul profesional al unui candidat

Fără doar și poate, un CV trebuie să cuprindă informații corecte despre experiențele anterioare în domeniul muncii. Practic, se începe cu cel mai recent job și responsabilitățile avute, indiferent dacă acesta este activ sau nu, ca mai apoi să se treacă treptat prin celelalte locuri de muncă relevante, în ordine cronologică inversă, până la primul loc de muncă.

Parcursul profesional presupune și căpătarea diverselor cunoștințe în domeniu, dezvoltarea anumitor aptitudini și abilități. De aceea, este recomandat ca redactarea acestui document să se facă în mod corect, cu date adevărate și informații care pot fi ulterior verificate.

Dacă ești în căutare de tipuri de CV pentru angajare, atunci formatul standard ar trebui să simplifice lucrurile, mai ales dacă nu ai acumulat suficientă experiență până acum.

CV-ul și parcursul profesional al unui candidat

3. Ce să NU scrii într-un CV

Un manager de companie va fi impresionat de un CV corect redactat și simplu de parcurs și va da deoparte unul pompos în care candidatul menționează că stăpânește foarte bine anumite abilități. Cum angajatul ideal nu există, la fel și CV-ul ideal nu există.

Chiar dacă te poți bucura de o anumită doză de libertate de exprimare în redactarea unui CV, în realitate însă, este bine să elimini lucrurile care ar putea să îți scadă șansele de a câștiga poziția dorită în companie. Iată câteva exemple:

  • Experiența profesională trebuie scrisă concis, fără a intra în prea multe detalii pe care oricum ți le va cere managerul sau personalul de la resurse umane, față în față.
  • Renunță la expresiile pe care tu le crezi amuzante. S-ar putea ca firma angajatoare să nu rezoneze cu astfel de mențiuni în CV.
  • Nu te lăuda doar cu vânzările uriașe pe care le-ai adus în companie. Explică mai bine care au fost tehnicile și abilitățile pe care te-ai bazat pentru a crește performanța.
  • Nu adăuga calități de care nu dispui. Ai putea fi pus în situația de a nu le putea demonstra atunci când este cea mai mare nevoie.
  • Încearcă să scrii lucruri simple la rubrica opțională de hobby-uri, în locul celor mult prea detaliate. La un moment dat vei putea împărtăși gusturile personale și experiențele cu viitorii colegi în companie, inclusiv cu managerul care te-a angajat.

Așadar, aceste tipuri de CV-uri pentru angajare sunt ușor de redactat și de parcurs, dacă ții cont de bun simt, originalitate și sinceritate. Până la urmă, vei câștiga locul de muncă pus la bătaie, dacă experiența și aptitudinile pe care le ai se potrivesc cu cerințele angajatorului interesat.

Știai că îți poți crea CV-ul din profilul tău Jobby? Apasă aici.

Sursă foto: Pexels.com