Înapoi

Cum să răspunzi la întrebări frecvente din cadrul interviului – Partea I

  • Reading time:15 min. de citit
În prezent, vizionați Cum să răspunzi la întrebări frecvente din cadrul interviului – Partea I

Ai trecut la etapa interviului? Felicitări! Înseamnă că angajatorul a văzut potențial în tine și vrea să te cunoască mai bine. Ca să nu-ți tai tu ție craca, ci să fructifici cât mai mult această oportunitate, este important să te pregătești. Chiar dacă ai deja experiență, spontaneitate și inteligență, tot nu vrei să te surprindă recrutorul într-o clipă de neatenție care să-ți scadă șansele la angajare. 

Hai să exersăm împreună întrebările cel mai des întâlnite la interviul de angajare și cum să răspunzi la ele! Am identificat multe întrebări frecvente așa că am despărțit acest articol în două părți. În această primă parte vom vorbi despre 7 dintre ele, iar în partea a doua vom vorbi despre alte 8.

Cuprins

1

Povestește-mi despre tine

Aceasta este una dintre cele mai frecvente întrebări, folosite deseori ca ice-breaker.

Dacă te afli în categoria persoanelor cărora le este greu să vorbească despre sine, probabil nu vei știi de unde să începi. Dacă te afli în categoria persoanelor cărora le este ușor să vorbească despre sine, probabil vei vorbi prea mult. Așadar… cum e cel mai bine să răspunzi la această invitație?

Amintește-ți că angajatorul vrea să afle în primul rând cât de bine te-ai potrivi pentru jobul respectiv și în echipă. În plus, are deja CV-ul tău și nu este nevoie să i-l recitești. Cum faci o scurtă prezentare personală? Ce să spui despre tine la un interviu?

Recomandarea noastră este să sumarizezi în 2-3 minute experiența ta profesională și cum te potrivești pentru jobul pe care îl dorești. În mod natural, arată entuziasm și interes pentru job. Astfel vei lăsa o impresie plăcută angajatorului.

De ce dorești să faci o schimbare? sau De ce vrei să pleci de la actualul loc de muncă?

O astfel de întrebare poate fi inconfortabilă uneori. Cu toate acestea, fă tot posibilul să răspunzi calm și profesionist. Angajatorul va evalua dacă este o decizie impulsivă sau o decizie bine integrată în parcursul tău profesional și astfel va estima cât timp este probabil să rămâi în companie. 

Spune într-un mod diplomat ce nevoi ai, ce este important pentru tine la locul de muncă și cum consideri că poate fi benefică pentru ambele părți colaborarea pe care o dorești.

Leagă motivația ta de obiectivele tale profesionale. Vorbește mai mult despre ce vrei în loc de ce nu vrei. Arată-i angajatorului că ești o persoană conștientă de sine, orientată pe soluții și dispusă la efort.

2

Ce știi despre companie?

Înainte să intri în interviu și chiar înainte să aplici la un job, este bine pentru tine în primul rând să cercetezi compania la care aplici. Intră pe website-ul lor, caută informații publice despre companie și verifică recenziile angajaților. 

Astfel, când primești această întrebare, poți evita nedoritul răspuns „Nu știu prea multe”, care arată dezinteres și îți scade șansele la angajare. 

Când răspunzi la această întrebare poți intra chiar în discuții avansate despre cultura, piața sau produsele/serviciile pe care dorești și tu să le dezvolți (altfel nu ai aplica la compania respectivă, nu-i așa?).

De ce vrei acest job? sau De ce vrei să lucrezi la noi?

Prin răspunsul la această întrebare ultimul lucru pe care vrei să îl transmiți este indiferența. Să te lași greu nu este indicat în această situație. 

Dacă este cu adevărat un job atractiv, probabil vor fi zeci de alți candidați din care angajatorul poate alege. Și va alege o persoană care nu este doar interesantă, ci este interesată de rolul disponibil în cadrul companiei.

Profită de această oportunitate să transmiți ce te entuziasmează în legătură cu jobul și compania. Mai mult, poate fi o ocazie să verifici dacă ce îți imaginezi tu că vei face în cadrul acestui job este și ce vei face într-adevăr. Cu cât afli mai devreme dacă activitatea de zi cu zi din cadrul rolului se potrivește sau nu cu interesele tale, cu atât mai bine.

4

Întrebări neobișnuite

Este posibil ca angajatorul să îți testeze creativitatea, rezistența la stres, modul de gândire și alte abilități prin întrebări amuzante sau chiar ciudate. 

Un exemplu din grila de interviu de la Google: Desenati un plan de evacuare pentru San Francisco. (întrebare pentru un Product Manager)

Poate ai tendința să sari la acțiune, fără să ceri informații clarificatoare înainte. Sau poate prima ta reacție este să întrebi “Pentru ce tip de dezastru ne pregătim?”. Prin acest exercițiu intervievatorul observă modul în care abordezi situația.

Amintește-ți să-ți acorzi puțin timp să gândești înainte să răspunzi. Ia-ți libertatea de a pune întrebări și de a cere informații suplimentare. Mai mult, în timp ce simulezi diverse scenarii, gândește cu voce tare și oferă astfel angajatorului acces la modul tău de gândire.

Ține minte că de obicei printr-o astfel de întrebare nu caută răspunsul corect, ci să vadă modul în care ajungi la răspuns.

Ce așteptări salariale ai?

Poate și tu, asemenea altor candidați, petreci mult timp gândindu-te la această întrebare. „Cât să cer?”, „Nu vreau să creadă că îmi pasă doar despre bani” sau „Oare ce salariu oferă?” sunt gânduri care pot să te preocupe mai mult decât ai vrea. 

Ca să te pregătești pentru acest moment, analizează înainte de interviu salariile oferite în piață pentru aceeași muncă și calculează cât ar fi o plată corectă în schimbul rezultatelor pe care le vei aduce tu.

Poți răspunde la această întrebare oferind un interval care este potrivit pentru tine sau menționând simplu care este prețul pieței în acel moment pentru acea poziție.

În plus, acesta este momentul să vorbești despre beneficiile extrasalariale sau să menționezi ce altceva este important pentru tine, pe lângă o plată corectă.

5

Ai întrebări pentru noi?

Ține cont, un interviu este un drum cu 2 sensuri: nu doar angajatorul te evaluează pe tine, ci și tu evaluezi angajatorul. Această întrebare este o oportunitate să afli informații care te vor ajuta să iei decizia mai ușor și să te pregătești mai bine pentru ce urmează.

Să nu pui întrebări sau să pui întrebări la care ai putea afla răspunsul din informațiile publice pe internet arată dezinteres față de job și companie. Profită de ocazie să pui întrebări cu adevărat relevante pentru moment:

De exemplu, prin următoarele întrebări poți afla informații care te ajută să evaluezi mai bine oportunitatea:

  • Cum a devenit acest job disponibil?
  • Cum arată o zi tipică de muncă la acest job?
  • Ce fac bine cei mai performanți angajați ai companiei?
  • Care este prioritatea companiei în următoarele 3 luni?
  • Cum ar arăta succesul în acest rol?

Pregătește-te dinainte de interviu pentru această întrebare și alege maxim 3 întrebări la care te interesează cel mai mult să afli răspunsul și nu poți afla din altă parte.

3

Concluzie

În general în cadrul interviului angajatorul analizează care este motivația ta, ce abilități ai și cum se potrivesc acestea pentru poziția disponibilă. Intervievatorul dorește să înțeleagă omul din spatele CV-ului și să verifice dacă te potrivești cu mediul companiei. Prin urmare, întrebările pe care le vei primi vor face parte din aceste 3 categorii. 

Orice întrebări vei primi în cadrul interviului, evită:

  • să nu fii atent la interlocutor și ce te întreabă
  • să răspunzi vag sau nepotrivit 
  • să dai informații care nu ți-au fost solicitate

În schimb, când tratezi interviul cu atenție, respect și interes, angajatorul rămâne cu o impresie plăcută despre tine, chiar dacă în acel moment nu se potrivește o colaborare între voi.

Mai mult, oricât de mult ți-ai dori un anumit job, evită să minți la interviu. Minciuna are picioare scurte. Adevărul va ieși la iveală pe parcursul săptămânilor în care vei lucra. Angajatorii apreciază sinceritatea și detectează minciuna. 

Este mai bine să spui adevărul, inclusiv să recunoști când nu știi ceva. Fii sincer, deoarece și pentru tine este mai bine să știi de la început dacă nu te potrivești pentru un job. Va apărea și jobul potrivit pentru tine.

6

Ține minte

  • Exersează diverse situații, cât de mult poți. 
  • Păstrează-ți naturalețea. 
  • Înainte să vrei să fii interesant pentru angajator, fii cu adevărat interesat de jobul și compania la care aplici.

Continuă cu partea a doua, în care vorbim despre alte 8 întrebări frecvente în timpul interviurilor. Stai aproape dacă vrei să te pregătești pentru întrebări precum De ce există o pauză în traiectoria ta profesională? sau Povestește-mi despre un moment în care ai făcut o greșeală.

Noi îți dorim mult succes la interviu! 

Dacă vrei să ne spui ce te-a ajutat din acest articol și ce ai avea nevoie pe viitor, scrie-ne pe [email protected]. Vom citi cu interes și îți vom pregăti și alte materiale folositoare.

Sursa foto: Freepik, Unsplash