Înapoi

Ce întrebări să pui angajatorului în timpul interviului

  • Reading time:16 min. de citit
În prezent, vizionați Ce întrebări să pui angajatorului în timpul interviului

Un interviu este un drum cu 2 sensuri: nu doar angajatorul te evaluează pe tine, ci și tu evaluezi angajatorul. Când ai un interviu pentru un loc de muncă, este important să te pregătești și cu întrebări pe care să le adresezi angajatorului. Astfel arăți că te interesează cu adevărat postul respectiv și că te-ai informat. 

Nu ai idee ce ai putea întreba tu angajatorul? Sau te întrebi de ce să o faci? Ești în locul potrivit din care să-ți iei inspirația. Te interesează care sunt cele mai potrivite întrebări? Citește articolul în continuare ca să afli.

Cuprins

e ce să pui întrebări angajatorului în timpul interviului

De ce să pui întrebări angajatorului în timpul interviului

Angajatorul stabilește interviul ca să te cunoască mai bine și să observe dacă te potrivești sau nu pentru rolul deschis.

Să nu pui întrebări sau să pui întrebări la care ai putea afla răspunsul din informațiile publice pe internet arată dezinteres față de job și companie. 

Profită de ocazie să pui întrebări cu adevărat relevante pentru moment. Astfel vei afla informații care te vor ajuta să iei decizia mai ușor și să te pregătești mai bine pentru ce urmează.

În plus, angajatorul află lucruri despre tine inclusiv prin întrebările pe care le pui: cât de informat ești, ce interese ai, ce experiență ai. Nu doar răspunsurile tale vorbesc despre tine, ci și întrebările pe care le adresezi.

Mai mult, faptul că pui întrebările potrivite dovedește implicare și proactivitate.

Așa că atunci când te pregătești pentru interviu, pune pe listă și câteva întrebări la care vrei tu să afli răspunsul, nu te pregăti doar să răspunzi la cele pe care ți le va adresa intervievatorul.

Dacă vrei să afli despre mediul de lucru, prioritățile, problemele și nevoile existente, stilul de management, cultura companiei, așteptările de la rolul respectiv, oportunitățile de creștere, avantajele și dezavantajele jobului, alege întrebările relevante

Astfel, cu ajutorul informațiilor pe care le obții îți este mai ușor să te imaginezi în acel loc de muncă și să îți dai seama dacă ți se potrivește sau nu. 

Ce întrebări să pui angajatorului în timpul interviului

Ce întrebări să pui angajatorului în timpul interviului

Urmează să ai un interviu. Bineînțeles că sunt lucruri noi pe care încă nu le știi despre job și despre companie. Entuziasmul și curiozitatea sunt la cote mari. Vrei să știi cât mai multe despre ce presupune acest loc de muncă și cât de potrivit este pentru tine.

Mai ales dacă ești o fire comunicativă, poate primul tău impuls este să obții informații prin întrebări… Atenție însă! Nu lăsa pentru interviu informații pe care le poți obține înainte.

Uneori poți afla anumite răspunsuri din anunțul de job, de pe website-ul companiei, de la persoane care lucrează acum acolo sau de pe celelalte canale de comunicare ale companiei.

Alteori poți afla anumite informații doar într-o conversație directă cu angajatorul. În funcție de situația în care te afli tu, alege din lista următoare care sunt întrebările pe care vrei să le adresezi în timpul interviului. 

Chiar este recomandat să cercetezi jobul și compania cât de mult poți înainte de interviu, chiar și înainte să aplici. Astfel, când cauți pe cont propriu răspunsurile la cât mai multe întrebări înainte de interviu, vei fi mai informat, mai pregătit și vei face o impresie mai bună.

În continuare îți vom prezenta mai multe întrebări pe care poți să le adresezi la interviu. Prin aceste întrebări poți afla informații importante despre mediul de lucru, prioritățile, problemele și nevoile existente, stilul de management, cultura companiei, așteptările de la rolul respectiv, oportunitățile de creștere, avantajele și dezavantajele jobului. 

Cu ajutorul informațiilor pe care le obții îți este mai ușor să te imaginezi în acel loc de muncă și să îți dai seama cât de potrivit este pentru tine. 

Întrebările despre viața lor personală sau despre opiniile lor cu privire la subiecte controversate pot face să pări băgăcios sau intruziv, ceea ce ar fi în defavoarea ta. 

Îți recomandăm să pui întrebări deschise de tipul celor din lista de mai jos și apoi să dai spațiu angajatorului să răspundă, ascultând persoana cu atenție. 

Evită întrebările închise (cele cu răspuns de tipul „Da/Nu”) pentru că îți cresc șansele să primești informații limitate. Este important să afli cât de multe poți prin cât mai puține întrebări, iar intervievatorul să nu simtă că îi pui prea multe întrebări.

Cel mai probabil, într-un singur interviu, nu vei avea nevoie de toate întrebările de mai jos și nici nu vei primi timpul necesar să le pui pe toate. În funcție de informațiile pe care le ai deja și ce vrei să afli din interviu, alege maxim 3 întrebări la care te interesează cel mai mult să afli răspunsul și nu poți afla din altă parte. 

Cum a devenit acest job disponibil?

Care sunt așteptările față de candidatul selectat?

Cum este cultura companiei?

Care sunt oportunitățile de dezvoltare profesională?

Ce fac bine cei mai performanți angajați ai companiei?

Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă echipa sau departamentul în care voi lucra? Care sunt cele mai mari provocări cu care se confruntă compania?

Care este prioritatea companiei în următoarele 3 luni?

Cum s-a schimbat compania de când v-ați angajat?

Care ar fi cel mai important lucru pe care îl pot face în acest rol?

Care sunt câteva dintre proiectele pe care aș putea să le realizez?

Care este structura echipei și cu cine voi lucra cel mai îndeaproape?

Cum va fi măsurată performanța mea?

Cum ar arăta succesul în acest rol?

Cum arată o zi sau o săptămână obișnuită în acest rol?

Care sunt unele dintre lucrurile care fac din această companie un loc de muncă excelent?

Cum se încadrează acest post în imaginea de ansamblu a companiei?

Care sunt obiectivele pe termen lung ale companiei?

Unde vedeți compania peste cinci ani?

Ce întrebări să nu adresezi angajatorului la interviu

Ce întrebări să nu adresezi angajatorului la interviu

Da, există și această categorie. Asigură-te că eviți să pui aceste întrebări. 

Interviul este șansa ta de a face o impresie bună angajatorului și de a-ți asigura postul. Pentru asta, există câteva întrebări pe care este mai bine să nu le pui în timpul interviului. 

Evită să întrebi despre salariu, concediu sau alte beneficii, cu excepția cazului în care angajatorul aduce mai întâi în discuție acest subiect. Îți recomandăm astfel pentru că discuțiile despre salariu pot fi premature și te pot face să pari lacom sau neinteresat de postul în sine. 

De asemenea, este posibil ca întrebările despre concediu sau zilele de boală să te descalifice, deoarece pot da impresia că te interesează mai mult timpul liber decât îndeplinirea efectivă a sarcinilor de lucru.

Vrei să faci o impresie pozitivă și să-i arăți angajatorului că ești interesat de postul respectiv, nu doar de ceea ce îți poate oferi. 

Evită să adresezi orice întrebare care ar putea fi percepută ca fiind negativă sau conflictuală, precum și orice întrebare care ar putea face angajatorul să se simtă inconfortabil. Dacă pui acest tip de întrebări, poți da impresia că ești deja nemulțumit de locul de muncă.

Este important să afli cât de multe poți prin cât mai puține întrebări, iar intervievatorul să nu simtă că îi pui prea

De asemenea, este important să eviți să pui întrebări personale despre intervievator sau despre alți angajați.  Întrebările despre viața lor personală sau despre opiniile lor cu privire la subiecte controversate pot face să pări băgăcios sau intruziv, ceea ce ar fi în defavoarea ta. 

Nu în ultimul rând, nu pune întrebări la care afli răspunsul când citești cu atenție anunțul de job și despre companie. Evită întrebările la care s-ar putea răspunde cu ușurință printr-o căutare rapidă pe internet.

În schimb, concentrează-te asupra întrebărilor care îți vor oferi informații noi despre cultura companiei, cerințele zilnice de lucru și dinamica echipei.  

Rămâi concentrat pe motivul pentru care te potrivești pentru postul respectiv și pune întrebări care te vor ajuta să afli mai multe despre companie și despre rol.

Evitând greșelile pe care le-am menționat mai sus, faci o impresie pozitivă angajatorului și te poți pregăti pentru succes în procesul de intervievare.

Care sunt cele mai potrivite întrebări

Care sunt cele mai potrivite întrebări

Aici răspunsul este „depinde”. Depinde de informațiile publice despre locul de muncă și compania pentru care ai interviul. Depinde de profilul tău și cerințele jobului. Depinde de timpul pe care îl ai la dispoziție și deschiderea angajatorului. 

Însă criteriile pe baza cărora poți decide care sunt cele mai potrivite întrebări pentru următorul tău interviu sunt aceleași:

  • Accesibilitate
  • Relevanță
  • Profesionalism

Poți afla răspunsul acesta din altă parte, precum anunțul de job, website-ul companiei sau alt loc cât de cât accesibil? Dacă da, atunci arată-i angajatorului că-i respecți timpul și cercetează răspunsul pe cont propriu.

Este o întrebare irelevantă pentru responsabilitățile și performanța ta la acel job? Atunci mai bine nu întreba. Dacă va fi cazul, vei afla la momentul potrivit. 

Nu te afectează cu nimic dacă e într-un fel sau altul, chiar dacă are legătură cu locul tău de muncă? Atunci nu are rost să vorbiți despre acel subiect și mai bine folosești acele minute să afli ceva cu adevărat important.

Să nu pui întrebări sau să pui întrebări la care ai putea afla răspunsul din informațiile publice pe internet arată dezinteres față de job și companie.

Concluzie

Amintește-ți: Să nu pui întrebări sau să pui întrebări la care ai putea afla răspunsul din informațiile publice pe internet arată dezinteres față de job și companie. Profită de ocazie să pui întrebări cu adevărat relevante pentru moment.

Atenție! Nu toți angajatorii vor fi disponibili să îți răspundă la toate întrebările pe care le ai. Unii angajatori poate nu sunt deschiși deloc și nici nu te întreabă dacă ai întrebări, iar acesta poate fi un semn pentru tine. 

Ca să fii într-o zonă sigură, alege 2-3 întrebări la care chiar vrei să afli răspunsul și nu-l poți obține din altă parte și așteaptă invitația intervievatorului de a-i pune întrebări. 

Aceste întrebări te vor ajuta să determini cât de bine ți se potrivește jobul respectiv. 

Dacă vrei să afli ce întrebări ți-ar putea pune angajatorul și cum să răspunzi la ele, parcurge articolul de aici.