Înapoi

Recrutarea: tot ce trebuie să știe orice candidat înainte de un interviu!

  • Reading time:10 min. de citit
În prezent, vizionați Recrutarea: tot ce trebuie să știe orice candidat înainte de un interviu!

Ești în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit și mai potrivit pentru tine și pentru caracterul tău? Ei bine, există câteva lucruri esențiale pe care orice candidat trebuie să le cunoască înainte de a aplica pentru locul de muncă dorit, astfel încât procesul de recrutare și selecția personalului să fie unul cât mai ușor pentru acesta. Iată ce trebuie să știi:

Cuprins:

  1. Ce este recrutarea personalului
  2. În ce constă recrutarea candidaților
  3. Cum trebuie să arate CV-ul candidatului ideal
  4. Interviul de angajare – un pas esențial în recrutarea candidaților
  5. Sfaturi pentru a trece cu brio de interviul de angajare

1. Ce este recrutarea personalului

În momentul în care o firmă are nevoie de personal pentru un anumit departament, angajatorul inițiază un proces de recrutare. Procesul de recrutare și selecție a resurselor umane în cadrul unei firme necesită mai multe etape.

2. În ce constă recrutarea candidaților

Procesul de recrutare de personal este unul esențial pentru orice firmă care este în căutare de personal sau de un anumit tip de candidat. Astfel, firmele apelează la departamentul de HR sau, în cazul în care nu au un astfel de departament, cooperează cu o agenție de recrutare specializată. 

În sine, recrutarea forței de muncă înseamnă căutarea candidaților care îndeplinesc o listă de cerințe prestabilite de firma contractoare. Printre aceste cerințe se numără studiile pe care candidatul le are. Spre exemplu, un candidat pentru un post de director de departament trebuie să aibă studii superioare specifice domeniului pentru care aplică. O altă cerință care se regăsește în majoritatea listelor cu criterii esențiale o reprezintă experiența anterioară de lucru în domeniul respectiv.

Un alt criteriu esențial pentru anumite locuri de muncă este ca persoanele alese pentru procesul de recrutare să cunoască una sau mai multe limbi străine. Spre exemplu, dacă locul de muncă pentru care vrei să aplici necesită bune abilități de comunicare cu clienții sau cu partenerii, iar unii dintre aceștia provin din alte țări, tu ca viitor angajat trebuie să poți comunica ușor cu ei, astfel că este imperios necesar pentru anumite locuri de muncă să cunoști măcar o anumită limbă străină, la un nivel precizat de către firmă. 

Unele firme caută cunoașterea limbilor străine la nivel de conversație, iar altele caută aptitudini excelente de scris și vorbit în limba respectivă, care deseori este engleza.

În funcție de locul de muncă pentru care este necesară recrutarea personalului, lista de cerințe și de criterii esențiale pe care trebuie să le îndeplinească orice candidat diferă de la o firmă la alta. Odată ce ai găsit anunțul de angajare care te interesează și îți depui CV-ul, însoțit de scrisoarea de intenție, vei face parte din lista de posibili candidați pentru locul de muncă disponibil. 

Din lista de potențiali candidați, rămân doar o parte dintre toți cei care au aplicat pentru postul oferit, iar aceștia sunt candidații care îndeplinesc o serie de cerințe ale angajatorului, la o primă vedere, precum studii superioare, experiență, cunoașterea unei limbi străine. 

Pentru ca un angajator sau un responsabil cu recrutarea să te considere un candidat potrivit pentru un interviu, ai nevoie în primul rând de un CV foarte bine redactat.

3. Cum trebuie să arate CV-ul candidatului ideal

Un CV bun este cel care cuprinde toate informațiile pe care un angajator vrea să le cunoască despre candidat. Astfel că un lucru esențial pentru a avea un CV de impact este să nu te zgârcești cu detaliile. Dacă în viața reală nu îți place să vorbești prea mult despre tine și să spui tot ce ai realizat și tot ce știi să faci, ei bine, acum este momentul în care chiar este nevoie de laude reale. 

Prin urmare, nu te sfii să treci în CV-ul tău toate proiectele pe care le-ai realizat de-a lungul anilor de experiență în domeniu, toate rezultatele care merită să fie scoase la iveală, calitățile pe care le ai, tipul tău de caracter și așa mai departe. Nu uita, însă, că tot ceea ce scrii în CV trebuie să fie real. Nimănui nu îi place minciuna, deoarece oricum angajatorul își va da seama dacă ceea ce spui despre tine este sau nu în conformitate cu realitatea atunci când vei fi chemat la un interviu.

De asemenea, nu uita să treci datele de contact în CV, precum un număr de telefon la care să răspunzi dacă angajatorul va dori să ia legătura cu tine. Odată ce ai terminat de scris CV-ul tău, nu trebuie decât să intri pe Jobby.ro și să cauți un loc de muncă perfect pentru tine, după care va începe recrutarea în cadrul acestuia cu tine drept potențial candidat. Cu un CV bun, poți fi printre candidații care vor lua parte la următorul pas din procesul de recrutare, și anume interviul. 

4. Interviul de angajare – un pas esențial în recrutarea candidaților

Interviul de angajare este un pas esențial în procesul de recrutare, deoarece în urma acestuia este stabilită următoarea listă de candidați, respectiv lista care cuprinde candidații care au potențial de a fi angajați ai companiei și pe care recrutorul îi consideră potriviți pentru angajator. Ei bine, cu siguranță vrei ca și tu să fii pe acea listă, iar preferabil este să fii primul nume din lista de după interviu. De obicei, primul nume din listă aparține candidatului cu cele mai multe șanse angajare. 

Cum faci, însă, să treci cu brio de interviu?

Procesul de recrutare, interviu
Procesul de recrutare, interviu

5. Sfaturi pentru a trece cu brio de interviul de angajare

Candidatul ideal are răspunsul pregătit pentru orice întrebare și știe exact ce își dorește de la acel loc de muncă, astfel că, pentru un candidat bine pregătit, întrebarea referitoare la cum se vede pe sine peste 5 ani este floare la ureche. 

Să știi cum să răspunzi la potențialele întrebări este un must-have dacă chiar îți dorești acel loc de muncă. Răspunsurile bune sunt mai simplu de pregătit decât crezi. Este nevoie de sinceritate și de un limbaj adecvat. Astfel că, la interviul de angajare, trebuie să ții cont de câteva lucruri de bun simț, printre care:

  • Poartă o ținută adecvată locului în care se desfășoară interviul
  • Salută politicos angajatorul sau persoana responsabilă pentru interviu
  • Vorbește atunci când ești întrebat 
  • Răspunde prompt, dar oferă detalii importante pentru angajator 
  • Spune adevărul 
  • Încearcă, pe cât posibil, să nu te foiești și să nu arăți vreun tic nervos
  • Fii politicos atunci când răspunzi la orice întrebare
  • Nu întrerupe interlocutorul atunci când te întreabă sau când îți explică ceva
  • Povestește ce ți-a plăcut cel mai mult la anteriorul loc de muncă și ce dorești să regăsești la acest job
  • Spune care sunt dorințele tale referitoare la mediul de muncă
  • Spune cum vrei să evoluezi în cadrul acestui job
  • Pune accent pe dorința ta de a face performanță la locul de muncă
  • Spune care sunt punctele tale forte și cât de bine cunoști domeniul
  • Fii relaxat, adoptă o atitudine pozitivă și fii stăpân pe situație

Dacă ai urmat aceste sfaturi la interviul de angajare și ai trecut în etapa următoare, atunci urmează, cel mai probabil, o perioadă de probă în cadrul companiei, în care angajatorul va vrea să vadă cum te descurci cu sarcinile efective de lucru, care sunt aptitudinile de care dai dovadă și cât de valoros ești ca angajat al companiei sale. Dacă în perioada de probă, rezultatele muncii tale sunt demne de laudă, atunci orice angajator va vrea să te aibă în echipa sa!

Pentru tine cum ar arăta locul de muncă cel mai potrivit pentru modul tău de a fi? Dacă nu ai făcut-o deja, descoperă-l aici.

Sursă foto: Shutterstock.com, Pexels.com