Înapoi

Cum să scrii o scrisoare de intenție în 2023

  • Reading time:23 min. de citit
În prezent, vizionați Cum să scrii o scrisoare de intenție în 2023

S-ar putea părea că scrisorile de intenție sunt de domeniul trecutului, fiind aproape complet înlocuite de alte practici. Dar acum, în 2023, încă merită să știi cum să scrii o scrisoare de intenție eficientă. Mai există unele joburi care cer asta, chiar dacă sunt mai puține. 

E important să prezinți o scrisoare de intenție de calitate dacă vrei să ieși în evidență față de concurență pentru orice loc de muncă (în postura de angajat) sau proiect independent (în postura de freelancer), mai ales pentru unul care include comunicarea prin intermediul scrisului. Parcurge acest articol ca să afli cum să scrii scrisori de intenție de succes în ziua de azi!

Cuprins

Contextul și importanța scrisorii de intenție pentru angajare

Despre scrisoarea de intenție pentru angajare

Nu există nicio îndoială că anul 2023 aduce cu sine un val de inovații în ceea ce privește metodele de angajare și interacțiunile dintre angajator și candidat. 

Dar, în ciuda multitudinii de tehnologii și metode noi, uneori angajatorii încă mai au nevoie de o scrisoare de intenție tradițională. 

Cum să redactezi una eficientă în 2023, atunci când mai este încă cerută? Nu-ți face griji, suntem aici să te ajutăm.

Pune în practică recomandările din acest articol. Astfel te poți asigura că scrisoarea ta de intenție atrage atenția pozitivă a potențialilor angajatori!

Scrisoarea de intenție este un document esențial care îți permite să oferi profunzime candidaturii tale și să te poziționezi ca fiind cel mai bun candidat posibil

Este important să reții faptul că să scrii o scrisoare de intenție bună nu ar trebui să fie considerată o practică învechită. Scrisoarea de intenție rămâne în continuare valoroasă atunci când îți trimiti CV-ul către potențialii angajatori, chiar și atunci când este opțională și nu obligatorie. 

O scrisoare de intenție potrivită poate face diferența între a obține un interviu sau a fi trecut cu vederea. 

Pe piața actuală a locurilor de muncă ai nevoie de orice avantaj. O scrisoare de intenție bine redactată îți poate diferenția profilul și te poate duce cu un pas mai aproape de obținerea acelui loc de muncă pe care îl dorești sau de care ai nevoie. 

La început, realizarea unei scrisori de intenție pentru angajare poate părea descurajantă. Ai câteva provocări: să-ți amintești care sunt secțiunile importante, să ieși în evidență față de concurență fără să pari disperat sau neprofesionist, să știi ce trebuie să faci dacă nu ai experiență… dar nu te îngrijora. În acest articol găsești toate sfaturile și ideile potrivite pentru a te ajuta să scrii o scrisoare de intenție convingătoare și de actualitate. 

Scrierea unei scrisori de intenție excelente nu este atât de diferită de scrierea oricărui alt tip de document profesional. Necesită în continuare un efort personalizat

În ciuda importanței sale, mulți oameni fac greșeli atunci când completează această parte adesea trecută cu vederea, dar esențială a procesului de aplicare la un loc de muncă. 

Ce greșeli să eviți când scrii o scrisoare de intenție pentru angajare

Ce greșeli fac oamenii când scriu o scrisoare de intenție pentru angajare?

Una dintre cele mai mari erori este aceea de a nu-și corecta sau de a nu-și face timp pentru a-și revizui munca. 

Scrisorile de intenție sunt concepute pentru a pune în valoare abilitățile unui solicitant al unui loc de muncă, astfel încât orice greșeală de ortografie sau gramatică poate să-ți scadă șansele să ajungi în primul rând la interviu, apoi să fii angajat. 

În plus, adaptează scrisoarea la fiecare post și companie în parte la care îți trimiți CV-ul, în loc să fie același text generic. 

Supraevaluarea calificărilor și concentrarea prea mult pe experiență sunt alte greșeli comune care îți pot anula o oportunitate. 

Ce alte greșeli frecvente fac candidații atunci când scriu scrisori de intenție? 

Este important să eviți enumerarea abilităților tale fără să oferi exemple despre cum le-ai folosit. 

Evită lipsa de structură. Nu include informații irelevante. 

Mai mult, să fii prea modest sau să te lauzi prea mult, să pari lipsit de entuziasm și să folosești fraze clișeice sunt, de asemenea, obstacole cheie pe care trebuie să le depășești pentru ca să ai o scrisoare de intenție de succes

Cum faci o scrisoare de intenție pentru angajare astfel încât să ai succes?

Evită capcanele menționate anterior. Creează un material de înaltă calitate. Astfel îți vei crește șansele de a lăsa o impresie de durată în fața potențialilor angajatori.

Acordă atenție detaliilor și asigură-te că scrisoarea ta iese în evidență cu un limbaj care nu doar îți pune în valoare competențele, ci și transmite entuziasm și un interes real pentru oportunitatea de angajare.

Cum scrii o scrisoare de intenție pentru angajare astfel încât să ai succes

Începe prin a personaliza antetul scrisorii tale. Menționează exact rolul pentru care candidezi.  

Continuă cu elementele de bază: să știi cui îi scrii. Cercetează compania. 

Acest lucru nu numai că demonstrează angajament din partea ta, ci oferă și o perspectivă asupra cuvintelor cheie exacte pe care managerul de angajare le caută la candidatul ideal. 

Adaptează-ți povestea la modul în care trecutul și realizările tale se potrivesc cu cerințele postului. 

Menționează foarte pe scurt și ceva care te interesează cu adevărat despre industria în care activează compania. Acest lucru va arăta un entuziasm autentic pentru postul de muncă.

Apoi caută în profunzime calitățile interesante și unice care te deosebesc de ceilalți candidați. Pune în evidență aceste abilități sau experiențe în detaliu pentru a-ți crește șansele să fii remarcat de către angajator. 

De asemenea, asigură-te că acorzi atenție formatării, gramaticii și ortografiei, care influențează major prima impresie. 

Dacă ești în căutarea unui avantaj față de concurență, nu te limita doar la enumerarea calificărilor. Evidențiază o realizare sau un exemplu din posturile anterioare care să aibă legătură directă cu postul pentru care candidezi. 

Ceea ce diferențiază cele mai bune scrisori de intenție este combinația unică de povestire și claritate. 

Înainte să scrii orice, gândește-te la:

– Cum te-au pregătit mai bine experiențele anterioare pentru acest post? 

– În ce fel ceea ce ai realizat în responsabilitățile anterioare te diferențiază de ceilalți candidați? 

– Cum vei adăuga valoare dacă vei fi angajat? 

Prin scrisoarea de intenție, răspunde la aceste întrebări în mod clar și concis, asigurându-te în același timp că exprimi personalitatea ta individuală.

Asigură-te că incluzi aceste elemente-cheie în scrisoarea de intenție

Ca să ieși în evidență din mulțime, cu stil și profesionalism, asigură-te că incluzi aceste elemente-cheie

  • salutul adresat destinatarului
  • scopul scrisorii
  • un rezumat concis al calificărilor și competențelor tale
  • o înțelegere a ceea ce face compania și a modului în care poți contribui, respectiv prezentarea motivațiilor tale personale în ceea ce priveste jobul ales
  • un limbaj clar care să demonstreze cunoștințele tale de început din industrie 
  • o invitație la contact direct prin telefon sau email
  • semnatura ta sau chiar doar numele tău
  • și, nu în ultimul rând, asigură-te că verifici textul cu atenție ca să nu conțină greșeli

Începe prin a te prezenta și a explica de ce te interesează acest rol. 

Apoi, furnizează dovezi ale calificărilor tale, cum ar fi experiența de muncă sau studiile relevante și explică modul în care acestea te-au pregătit pentru jobul la care aplici. 

În final, încheie într-o notă pozitivă, exprimându-ți entuziasmul pentru această oportunitate și mulțumindu-le pentru timpul acordat. 

Cu această formulă simplă, vei reuși să scrii o scrisoare de intenție atractivă, care va fi remarcată!

Structurează scrisoarea de intenție într-un mod care să pună accentul pe demonstrarea abilităților și calificărilor tale în cel mai eficient mod. 

De asemenea, include elemente precum verbe de acțiune puternice, declarații de valoare, introduceri captivante și concluzii convingătoare. 

Asigură-te că încorporezi cuvinte-cheie sau fraze relevante legate de postul pe care îl dorești.

Scrisoarea de intentie rămâne chiar și în 2023 unul dintre cele mai importante instrumente pentru a obține jobul dorit. De aceea, este recomandat să scrii o scrisoare sugestivă și bine structurată care să exprime interesele, abilitățile și experiențele pe care le ai. 

Asigură-te că faci cercetări despre companie înainte să-ți trimiți scrisoarea de intenție. Acest lucru te poate ajuta să evaluezi care sunt așteptările lor și cum îți poți adapta candidatura în consecință. 

Păstrează tonul vocii prietenos și profesional, nu extrem de formal, în funcție de ce se potrivește pentru jobul respectiv. Acest lucru ajută angajatorii să rămână implicați în citirea scrisorii tale.

Păstrează tonul vocii prietenos și profesional, nu extrem de formal, în funcție de ce se potrivește pentru jobul respectiv.

Încorporează cuvinte-cheie din descrierea postului. 

Menționează foarte pe scurt o experiență relevantă despre tine sau despre un loc de muncă anterior care are legătură cu postul la care aplici. Fii concis și argumentează de ce te-ai potrivi perfect pentru acest rol. 

Prezintă-ți experiența și setul de competențe relevante. Explică motivul pentru care aplici la acest post în mod special. 

Personalizează corpul scrisorii, ca să demonstrezi că ai citit cu atenție anunțul de angajare. 

Arată cât entuziasm ai pentru potențiala colaborare. Evidențiază unele dintre cele mai puternice trăsături ale tale, care ar putea fi valoroase pentru manager și echipă. 

Captează atenția angajatorului, demonstrând nu doar de ce ești calificat pentru rolul respectiv, ci și câtă pasiune ai pentru acesta. 

Realizarea unei scrisori de intenție bune și atrăgătoare te va ajuta să creezi o primă impresie puternică și te va scoate în evidență în mod pozitiv față de concurență.

Cât de lungă ar trebui să fie scrisoarea? 

Pe măsură ce specialiștii în resurse umane continuă să îmbunătățească procesul de recrutare pentru un loc de muncă, lungimea corectă a scrisorii de intenție depinde de o serie de factori cum ar fi postul, recrutorul și alte detalii. 

Lungimea scrisorii depinde de cât de multe detalii este bine să incluzi și de tipul de impresie pe care vrei să o faci. 

În general, o scrisoare de intenție bine lucrată nu ar trebui să fie mai lungă de o pagină. 

Scopul tău ar trebui să fie acela de a capta rapid atenția angajatorului, demonstrând în același timp ce te recomandă, cât mai concis și mai clar posibil. 

Captează rapid atenția angajatorului, demonstrând în același timp ce te recomandă, cât mai concis și mai clar posibil. 

Ia în considerare faptul că este important să incluzi detalii relevante și uneori poate fi valoros să îți spui povestea mai pe larg. Astfel poate rezulta o scrisoare mai lungă de o pagină, în funcție de rol sau de angajator. 

Oricum, ține cont de faptul că te ajută să fii concis și asigură-te că permiți suficient spațiu pentru ca personalitatea sau brandul tău personal să strălucească, fără să greșești prea mult sau chiar deloc. 

O scrisoare de intenție bine structurată și de lungime adecvată este doar o parte din puzzle. Redactarea cu succes a acesteia te va avantaja întotdeauna în fața altora care candidează pentru același rol.

Folosește un ton prietenos și în același timp profesional, care să-ți sporească șansele să rămâi în memoria persoanei care citește. 

Când îți acorzi timpul necesar să creezi o scrisoare de intenție informativă și de impact, te pregătești pentru succes!

Un exemplu de scrisoare de intenție pentru angajare

Bună ziua,

Am aplicat pentru postul de [numele poziției], publicat pe site-ul dumneavoastră și sunt entuziasmat să fiu considerat pentru acest rol.

Am cinci ani de experiență în domeniul [numele domeniului], prin urmare înțeleg provocările și oportunitățile asociate postului. Am abilitatea de a evalua problemele complexe și de a găsi soluțiile optime care să satisfacă cerințele clienților. Ca parte a experienței mele profesionale anterioare, am avut responsabilități care țin de coordonarea proceselor operaționale, organizarea întâlnirilor și facilitarea comunicării cu mai mulți parteneri externi. Pot descrie mai mult avantajele aduse de angajarea mea prin prezentarea unui CV detaliat și în cadrul unei discuții.

Sunt pasionat de acest rol și ar fi o onoare pentru mine să ocup această poziție. Sunt convins că pot contribui la succesul companiei dumneavoastră prin utilizarea abilităților mele precum: încredere în sine, adaptabilitate la schimbari rapide, gândire creativă și capacitatea de a lucra în echipa.

Mă bucur să răspund tuturor întrebărilor referitoare la compatibilitatea mea cu acest post și sunt disponibil pentru discuții telefonice sau prin email despre cum abilitățile mele pot fi puse în beneficiul companiei dumneavoastre.

Cu stimă,

[Nume]

[Număr de telefon]

[Adresă de email]

Descarcă de aici modelul de scrisoare de intenție pentru angajare și personalizează textul în funcție de situația ta.

Recapitulare cum să scrii o scrisoare de intenție

Să recapitulăm cum să scrii o scrisoare de intenție

Vrei să ieși în evidență față de ceilalți candidați și să te asiguri că abilitățile tale și experiența ta sunt evidențiate în cel mai bun mod posibil, dar nu știi de unde să începi?

Având în vedere că piața muncii este în continuă schimbare, nu este surprinzător faptul că scrisorile de intenție, așa cum le știm, s-ar putea să nu mai existe pentru totdeauna. Dar când angajatorii le mai cer și în 2023, trebuie să te asiguri că știi cum să scrii una captivantă. 

Să trimiți o scrisoare de intenție bine făcută te poate ajuta chiar și când acest lucru este opțional și nu obligatoriu. 

Crezi sau nu, există câteva principii atemporale care rămân într-o scrisoare de intenție excelentă, indiferent de orice schimbări în industrie! 

În primul rând, nu te grăbi. Ia-ți timpul necesar să pregătești textul și să îl verifici.

În al doilea rând, folosește ideile din acest articol. Recomandările noastre te vor ajuta să elaborezi o scrisoare de intenție bună pentru orice job pe care ți-l dorești. 

Cele patru elemente cheie pentru a scrie o scrisoare de intenție eficientă sunt: 

  • prezentarea ta
  • descrierea experienței tale
  • sublinierea abilităților relevante, implicit contribuției pe care o vei avea
  • evidențierea entuziasmului pentru postul respectiv

Petrece timp să perfecționezi fiecare dintre aceste elemente. Astfel te vei remarca și cresc șansele ca jobul tău de vis să devină realitate.

Începe cu o introducere puternică.

Prezintă-ți abilitățile și realizările relevante într-un mod concis.

Explică de ce ești interesat de postul respectiv, ce te recomandă și cum poți contribui.

Adaptează scrisoarea la fiecare job, în caz că aplici la mai multe.

Încheie cu un apel la acțiune.

Revizuiește și corectează scrisoarea înainte să o trimiți.

Scrie fără greșeli de scriere sau cuvinte de jargon.

Mulțumește-i persoanei pentru timpul acordat și arată-ți interesul pentru o discuție următoare.

Încheie cu numele tău și informațiile tale de contact.

Asigură-te că tonul tău este cald și profesional. Folosește cuvinte-cheie din descrierea postului. Menționează scurt informații relevante. Argumentează de ce te potrivești pentru acest job. 

Evită greșelile de redactare, ortografie sau gramatică, deoarece acestea îți afectează negativ imaginea și șansele unei discuții pentru angajare. Recitește textul și corectează-l cu atenție înainte să-l trimiți. Nimic nu afectează mai mult o scrisoare de intenție excelentă decât o ortografie sau o gramatică necorespunzătoare.

Chiar dacă lucrurile continuă să se schimbe în piața muncii, aceste recomandări sunt modalități sigure prin care să-ți faci profilul să iasă în evidență între ceilalți candidați.

Redactarea unei scrisori de intenție eficiente poate necesita ceva timp, dar merită tot efortul odată ce obții acea ofertă de angajare!

Actualizează-ți profilul Jobby ca să fii pregătit pentru următorul job potrivit.