Recrutarea este o activitate complexă care poate fi o adevărată provocare, mai ales în condițiile pieței dinamice de astăzi.
Realizarea activității de recrutare în mod eficient face diferența în întregul proces de recrutare, precum și în rezultate: numărul și calitatea candidaților pe care îi găsești.
În acest articol discutăm idei esențiale pentru a-ți planifica și implementa activitatea de recrutare în mod eficient și inteligent.
De unde începi procesul de recrutare? Ce nu trebuie să uiți? Care sunt factorii care influențează succesul recrutării? Parcurge acest articol ca să afli răspunsul la aceste întrebări și multe alte informații utile.

1. Înțelege nevoile afacerii
Înainte de a începe orice activitate de recrutare, trebuie să cunoști foarte bine nevoile afacerii și ale echipei pentru care recrutezi. Acest lucru te va ajuta să stabilești clar ce calități și competențe sunt indispensabile pentru candidații pe care îi cauți.
E important să-ți asumi rolul de consultant de talente. Discută cu departamentele interne ca să înțelegi ce au nevoie cu adevărat de la viitorul angajat. Pune cât mai multe întrebări, ascultă cu atenție și ia-ți notițe. În acest fel vei avea siguranța că recrutezi în mod eficient și că găsești cei mai potriviți candidați.
Alternativa este să investești timp, efort și bani în recrutare și să nu găsești nicio persoană care să fie acceptată pentru angajare sau să treacă de perioada de probă. Dacă ai pățit asta cel puțin o dată până acum, știi că nu este plăcut. Soluția să eviți aceasta de acum încolo este să înțelegi nevoile afacerii nu doar la nivel superficial, ci în profunzime.

2. Creează un profil de candidat ideal
Încă de la început este esențial să ai o descriere bine detaliată a candidatului potrivit pentru locul de muncă vacant. Acesta va fi profilul standard pentru atragerea și alegerea candidaților.
Acest profil trebuie să conțină informații clare corelate cu așteptările departamentului în ce privește calitățile și competențele necesare, precum și experiența relevantă. Cu cât acest profil este mai complex și mai detaliat, cu atât vei reuși mai bine să scrii și să promovezi anunțul de job, iar apoi să selectezi candidații pe care să-i inviți la interviu.
Un astfel de profil te va ajuta să te concentrezi pe candidații cu potențial și să găsești candidații cei mai potriviți, chiar dacă aceștia nu sunt ideali. Toți suntem oameni și nimeni nu e perfect, nu-i așa?
În realitate, candidatul perfect nu există și să aștepți după el te va face să pierzi mulți angajați suficient de buni, așa că păstrează acest profil ideal ca un far care să te ghideze decât ca un checklist neapărat de bifat în întregime.
Amintește-ți: să angajezi o persoană care are personalitatea potrivită și să-i oferi trainingul necesar să-și dezvolte competențele dorite poate fi cea mai bună soluție pentru tine și echipă.

3. Stabilește termene de recrutare realiste
Recrutarea este o activitate complexă și consumă mult timp. Ca să te asiguri că găsești candidații potriviți în termenul dorit este esențial să stabilești termene realiste pentru fiecare etapă de recrutare.
Procesul de recrutare implică planificare, investigații, întâlniri, comunicări și diverse activități care pot părea simple și rapide, însă nu sunt fi întotdeauna așa. E important să știi în mod realist cât durează ce ai de făcut ca să obții rezultatele dorite.
Printre factorii care influențează timpul până la angajare se numără: tipul jobului, nivelul de experiență cerut, sectorul de activitate, experiența managerului de recrutare.
În medie, un proces de recrutare durează între 3 și 6 săptămâni, însă poate dura mult mai puțin (câteva zile) sau mult mai mult (chiar și mai mult de 12 săptămâni).
Nu este deloc totuna să petreci jumătate de lună sau 3 luni recrutând pentru o poziție vacantă. Această durată are consecințe asupra afacerii, inclusiv consecințe financiare.
În lipsa resurselor suficiente, îți poți sfârși activitatea de recrutare într-un mod haotic, fiind nevoit să te axezi pe candidați mediocri și inadecvați.

4. Include recrutarea în bugetul afacerii
Atragerea, identificare și selecția noilor angajați poate avea costuri importante, fiind o investiție fără îndoială benefică pentru afacerea ta.
Beneficiul principal este dezvoltarea echipei și, în consecință dezvoltarea afacerii.
Există și beneficii secundare ale recrutării, precum promovarea brandului, atragerea unor clienți noi, respectiv crearea unor parteneriate noi, chiar dacă nu acesta este scopul principal, însă nu știi cine îți vede anunțurile și de unde apar oportunitățile.
Este important să ții cont în bugetul departamentului de toate activitățile de recrutare și să atribui obiective astfel încât să justifici cheltuielile. Astfel te asiguri că nu te confrunți cu surprize neplăcute în ceea ce privește costurile recrutării și că joci după reguli clare.

5. Respectă pașii procesului de recrutare
Recrutarea poate fi complicată și poate începe să se dezvolte în mod haotic dacă nu urmezi în întregime pașii procesului de recrutare.
Asigură-te că ai un proces bine definit și că respecți cu atenție toate etapele: de la identificarea nevoilor afacerii și scrierea anunțului de angajare până la selectarea și evaluarea candidaților, iar apoi comunicarea rezultatelor acestora, indiferent că le faci o ofertă sau nu. Astfel te vei asigura că găsești cel mai bun candidat pentru poziția vacantă.
6. Ține cont de perioada anului
Angajatorii publică de obicei anunțuri atunci când caută să ocupe un anumit post sau când caută să își dezvolte baza de contacte. De asemenea, aceștia pot publica anunțuri în mod regulat pentru a-și menține numele firmei în fața viitorilor angajați. Atenție însă, aceasta poate fi în defavoarea afacerii.

Momentul în care sunt publicate anunțurile variază în funcție de industrie și de postul care urmează să fie ocupat. De exemplu, anunțurile pentru locurile de muncă sezoniere de vară încep să apară la sfârșitul primăverii sau la începutul verii, în timp ce anunțurile pentru posturile permanente pot apărea oricând.
De asemenea, anunțurile de angajare variază și în funcție de sectorul de activitate. De obicei apar în săptămânile sau lunile premergătoare începerii activității respective.
Anunțurile pentru stagiile de vară apar adesea primăvara, în timp ce anunțurile pentru posturi de începători apar în general iarna sau la începutul primăverii.
În general, companiile încep să anunțe posturile vacante cu câteva săptămâni sau luni înainte de a le ocupa. Acest lucru le oferă persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă suficient timp pentru a se documenta cu privire la companie și pentru a-și depune CV-urile.
Când planifici postarea unui anunț nou de recrutare, ține cont de toate acestea, ca să-ți maximizezi șansele să găsești persoana potrivită.

Concluzie
Planificarea activității de recrutare este importantă pentru orice afacere care dorește să își dezvolte echipa. Folosind aceste șase recomandări, poți să planifici și să efectuezi activitatea de recrutare în mod eficient și smart.
Pune în practică ideile din acest articol și vei vedea rezultate plăcute în întregul proces de recrutare și în calitatea angajaților pe care îi găsești.
Cu planificare adecvată și perseverență, vei putea să construiești o echipă de angajați compatibili și productivi care vor ajuta afacerea ta să crească și să se dezvolte.
Pentru mai multe detalii pe acest subiect, îți recomandăm și articolul „Cum să scrii un anunț de job atractiv” de pe blogul nostru.
Suntem onorați să fim partenerul tău în recrutare. Intră în contul de companie.